Cambodja

Cambodja door onze ogen
Op deze pagina kun je wat meer lezen over Cambodja. Over onze ervaringen en belevenissen. Dit is bedoelt voor iedereen die het leuk vindt om dit te lezen maar ook voor eenieder die zelf naar Cambodja af wil reizen. Wij hopen hier een beeld te geven van dit land vanuit onze ogen. Heb je hier vragen over of wil je graag iets anders weten van Cambodja neem dan gerust contact met ons op.
In november waren wij in Cambodja
Dit zijn onze reisverslagen:
< week 10 > < week 11 > < week 12 > < week 13 >

Onze route door Cambodja


Technische gegevens:

Oppervlakte:
181.035 km² ( 4,5 groter dan Nederland )
Aantal inwoners:
15 miljoen waarvan 80% nog op het land werkt in de landbouw of visserij
Levensverwachting:
58 jaar
Alfabetisme:
73,6%
Aantal toeristen per jaar:
2 miljoen (stijgend)
Aantal monniken:
60000
Aantal bommen die in Cambodja zijn gedropt:
539000 ton
Gemiddeld loon per maand:
20 euro
Munteenheid:
De Riel en de USDollar (1 euro is 6000 riel, 1 USdollar is 4000 riel)
( Bron: Lonely Planet 2008 )


Visum voor Cambodja
Wij haalde in Bangkok een toeristen visa voor 30 dagen in Cambodja. Dit koste 22 euro. Eigenlijk zou het verkrijgbaar moeten zijn voor 20 USdollar.


Uitgaven in Cambodja
Gemiddelde uitgaven van ons per dag: 16 euro per persoon (all included)
Kosten kamer: 2,50 tot 5,50 euro per kamer
Kosten avondmaaltijd: 1,00 tot 5,00 euro per persoon
Kosten drankje: Cola: 30 eurocent Biertje: 50 eurocent


Het weer in Cambodja
Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 30 graden. Van mei tot oktober is het regentijd en valt er veel regen. Wij waren er in november en hebben genoten van het lekkere weer. 2 dagen is er regen gevallen de rest van de tijd scheen het zonnetje of was er lichte bewolking.


De mensen in Cambodja
Ontzettend vriendelijk, vrolijk en leergierig, Zijn kenmerken van de jonge bevolking van Cambodja. De mensen zorgde dat we ons snel op ons gemak voelde en alles gaat er met een glimlach. In het begin waren we nog wat achterdochtig als iemand naar ons toe kwam voor een praatje. Al snel ontdekte we dat dit niet was om ons geld afhandig te maken maar dat de cambodjanen graag hun engels willen oefenen en geintereseert zijn in barang's (buitenlanders). Tegelijkertijd speelt er bij de oudere bevolking een oorlogsverleden. Je merkt dit niet meteen maar van iedereen van 50 jaar of ouder weet je dat ze de Khmer Rouge tijd bewust hebben meegemaakt. Als je er over na gaat denken besef je je dat al deze mannen en vrouwen een individueel verhaal hebben. Ze zijn getekend door de oorlog.
Als voorbeeld kun je het verhaal van Trie lezen uit week 13.


Feestdagen in Cambodja
Wij hebben geen feestdagen meegemaakt in dit land.


Het fietsen door Cambodja
515 km hebben we in Cambodja gefietst. De wegen zijn vlak, vlakker vlakst. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en in redelijke conditie. Zogauw je daar echter vanaf wijkt kom je al snel op een rood stoffig pad. Slechts twee dagen hebben we etappe's gefietst over onverharde wegen. Dit is voor ons wel even wennen. De eerste keer was ontzettend ploeteren. 15 km moesten we over een rode zandweg. Na een regenbui die nacht was het wegdek veranderd in glibberige klei waar je fietsband geen grip meer op heeft. De tweede keer onverhard had het gelukkig lang niet geregend. Dit betekent geen klei maar wel stof. Stofhappend en zigzaggend tussen de kuilen door, zoeken we naar de beste plek om te fietsen, ons gemiddelde daalt met sprongen.

De medebestuurders in Cambodja lijken hun rijbewijs gekregen te hebben bij een pakje boter. Autorijden kunnen ze niet. Ze halen in als er een tegenlinger aan komt en toeteren flink voordat ze ons bijna van de weg af snijden. Enkele keren vroegen we ons af of we ons leven wel zeker waren op de weg met deze snelheidsmaniakken.
Gelukkig is alles zonder problemen verlopen.

Fietsenmakers hebben we niet nodig gehad. De bevolking fiets zelf echter ook zo veel dat we verwachten dat deze ruim voldoende aanwezig zijn. Wil je meer info over fietsen in Cambodja dan raden we je de volgende pagina aan:


Onze top 5 in Cambodja:
1. Ankor Wat complex bezoeken (met zonsopgang)











2. De boottocht van Battambang naar Siem Reap









3. Bamboetreinritje in Battambang








4. De fietsetappe van van Veal Rinh naar Kampot








5. Foto's laten maken in Cambodjaanse kledij











Oplichterijen in Cambodja
In reisgidsen wordt gewaarschuwd voor diefstal (tasjesdieven) en oplichterij. Zelf hebben we geen vervelende dingen meegemaakt. Natuurlijk proberen veel cambodjanen op toeristische plaatsen ons een fles water te verkopen voor 1 dollar en een boek voor 10 dollar. Er zijn genoeg Westerse toeristen die 'er in trappen' en de prijs betalen. (een fles water kost eigenlijk 50 cent, en het boek is 3 dollar waard)
Dit is niet erg want de mensen kunnen de extra centjes wel gebruiken, en de toeristen kunnen het geld wel missen. Af en toe betaalde we verontwaardigd een eigenlijk te hoge prijs. Een andere keer verkochten ze ons verontwaardigd iets voor een lagere prijs dan ze hadden gehoopt. Maar wij hebben geen last gehad van erge oplichterij of misdaden.


Woordjes Cambodjaans (Khmer) die wij hebben geleerd:
Nederlands Erik's Khmer
Hallo = Suesedai
Doei = Lie hai
Dankjewel = Ow koen
De rekening aub = Som koet loi
Hoe veel kost dat? = Bon maan
Brood = Nom pehn
gebakken rijst = Bai (rijst) Cha (gebakken)
Getallen tot en met 100

Filmpje van Cambodja
De nog niet gebruikte filmfragmenten van onze reis, samengehutst tot een compilatie van Cambodja.