Wekelijkse update; Week 13









Zondag 29 november
Kep Cambodja



Deze week:
- Oneway to Hell... ( Toul Sleng Museum & Killing fields )
- Bokor Hill
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


Oneway to Hell... ( Toul Sleng Museum & Killing fields )

De "Duch trial" de kranten staan er in Cambodja vol van. Kang Keck lev (alias "Duch") staat momenteel terecht voor zijn misdaden. In de tijd van de rode Khmer was hij de baas van S-21 --> Rode Khmers schoftigste gevangenis. S-21 heeft tussen 1975 en 1978 20.000 gevangenen gehad. Slechts 7 hebben het overleefd. De gevangenen werden na veel martelen naar Choueng Ek gebracht om bruut geexcuteerd te worden. Choueng Ek is nu bekend als de Killing Fields. Wij bezochten S-21 en de Killing Fields deze week. Beide plekken zijn (natuurlijk) niet meer functioneel maar zijn nu een museum en herdenkingsplaats.

Als je het terrein betreed word het je meteen duidelijk dat zich daar bloederige taferelen hebben afgespeelt. Het is een oud schoolgebouw omgeven door hoge muren met prikkeldraad. Bij het trappenhuis vraag je je af of er nog bloed aan de trapleuning zit of dat je hem kan vasthouden. Cel na cel bekijken we. We beseffen ons dat dit nog niet zo heel lang geleden een plek vol angst en kwaad was.

De rode khmer hield (net als de Nazi's in de tweedewereldoorlog) nauwkeurig administratie bij van hun daden.Verschillende kamers zijn daardoor gevuld met honderden foto's van alle individuele slachtoffers. Gezicht na gezicht staart je vanaf de foto doordringend aan. Je weet dat al deze vrouwen, mannen en kinderen onschuldig zijn omgebracht. Het grote aantal is onbevatbaar.


Dit geld ook voor het monument bij de killingfields. Toen de massagraven daar werden gevonden na de oorlog zijn er 86 van de 129 graven geruimd, de schedels zijn bewaard. Op het terein staat nu een tempel met daarin opgeslagen meer dan 8000 schedels die gevonden zijn. Je loopt over een grasveld waarin kuilen van +/- 5 meter doorsnee zitten, dit zijn de geruimde graven. Her en der verspreid liggen nog stukken mensenbot en er slingeren nog resten van kledingstukken in het rond. Je ziet de boom waartegen kinderen dood werden geslagen en in het museum liggen de houten knuppels die gebruikt werden voor de executie. Het is een indrukwekkende dag die ons doet beseffen dat mensen op de wereld nog steeds gruwelijke daden verichten. Wil je iets meer lezen? Klik hier.



Bokor Hill
Het platteland van Cambodja hebben we op onze fietsjes door en door gezien.
Echter er zijn in Cambodja ook nationale parken met beboste heuvels, die hebben we deze week gezien. In Sihanoukville (een uitgestorven badplaats die wij niet boeiend vonden maar die schijnbaar wel een toeristische plaats is/was) boekte we een boot toer. Na een paar uur varen, helaas geen dolfijnen gezien. Wel vogels en mooie natuur.


Zaterdag was het tijd voor het echte werk: een klim naar het Bokor Hillstation. Met een grote fourwheeldrive bounzen we tot aan de voet van de berg over een weg die lijkt op een ingeslagen kraterlandschap. Daarna is het 3 uur te klimmen door de jungle. Zweten zweten zweten, in de schaduw onder de groene bomen is het nog steeds warm. Het is hard werken om de top te bereiken. Je hoort getjielp en geruis vanuit het woud maar je ziet alleen groen.



Boven op de 1080 meter hoge berg is het uitzicht prachtig. Het is een vreemde gewaarwording om op een berg ver in de jungle franse ruines te vinden. Het postkantoor, de kerk, het politiebureau en een gigantisch casino zijn nu allen verlaten een leeggeplunderd. Kortom: Het was een intensieve dag waar we van hebben genoten.





Technische gegevens:
Dag 46, 28 km 17, 3 gem Bezoeken Killing Fields
Dag 47, 4 km naar het busstation, 230 km met de bus naar Sikanhouville
Dag 48, 0 km Tour naar Ream National park
Dag 49, 49 km, 17,9 gem Heuvelachtige weg naar Veal Rinh
Dag 50, 58 km, 19,2 gem naar Kampot
Dag 51, 0 km, Tour naar Bokor Hillstation
Dag 52, 29 km, 18, 5 gem, naar Kep


Antwoord op jullie

Rene en Natasja: "Waar zijn jullie met kerst en oud op nieuw?"
Kerst en oud op nieuw zal dit jaar in ieder geval anders zijn dan bij jullie thuis.
Loes vindt dit best wel jammer en heeft een beetje heimwee naar het gezellige bij elkaar zitten en lekker eten in Nederland. De invulling van de dagen is voor ons nog onduidelijk, we hebben zelfs nog geen idee waar we dan zijn. Mogelijk gaan we kerstvieren op Phu Qouc (een bounty eiland) en oud op nieuw in Saigon maar voor het zelfde geld zitten we ergens in het binnenland van Vietnam. We hebben wel al 1 plastic kerstboom gespot! Dus misschien vinden we het kerstsfeertje nog wel ergens.

Pauline: "Doen jullie nog iets met 5 december of slaan jullie dit jaar over?"
Het staat inmiddels al in het grote sinterklaas boek dat Loes en Erik dit jaar niet in Nederland zijn. Toch wisten de pieten Loes deze week te vinden en vond ze een zakje M&Ms in haar sandaal. Maar een grote zak cadeautjes zal er dit jaar niet inzitten.

Roy en Simone: "vrijdag 4 dec. hebben we weer het sint dobbelspel met de vriendengroep. Vliegen jullie daarvoor ook even over?"
Roy en Simoon zoals jullie weten zouden wij het dobbelspel niet graag overslaan. Wij konden helaas nog geen passende vlucht vinden. Wellicht kan Hai een goedkoop retourtje Vietnam-Venlo regelen? In dat geval horen wij het graag.
13 Responses
  1. Anoniem Says:

    Ha,lieve Loes en Erik,
    Ik had jullie gewaarschuwd, betrefd de verschrikkingen die er in Cambodja zijn gepleegd. Daarom zou ik er niet naar toe willen, om misselijk van te worden!!
    Ja, ja, vakantie vieren is niet altijd even leuk!!
    Wat hebben jullie mij toch blij verrast op m'n verjaardag.
    De post heeft een set prachtige onderzetters met daarop een foto van Erik en Loes in traditionele Cambodjaanse klederdracht gebracht. Erg leuk. Bedankt hoor.
    Maak veel plezier en tot de volgende week,
    Hartelijke groetjes, mama uit Baarlo


  2. Annemie Says:

    Hallo luitjes in het verre Cambodja.
    Deze week eens een keer geen vrolijke reisverhalen maar veel gruwelijkheden. Onvoorstelbaar dat zulke dingen zijn gebeurd en nog steeds gebeuren. Wat leven wij nu dan veilig en ons vrije Nederland.
    Maar goed, het hoort een beetje bij een bezoek aan Cambodja,en jullie hebben ook hele mooie herinneringen aan dat land.
    Geniet van de laatste dagen Cambodja en een goede start in Vietnam.
    Wij zullen aan jullie denken als we aan de surpriseavond beginnen en ik eet wel een extra pepernoot!!!
    Heel veel groetjes,
    Annemie.


  3. Joep Says:

    Hoi Erik en Loes,
    indrukwekkend om te lezen laat staan om daadwerkelijk te bezichtigen!
    De tijd van gezelligheid is hier idd aangebroken maar mocht je daar heinwee naar hebben bedenk dan meteen dat het ook de tijd is van nat vies guur weer!! Dus echt jaloers hoeven jullie niet te zijn ;-)
    Veel plezier nog daar en fijne reis naar Vietnam.
    Groet Joep


  4. Sanne Says:

    Hey Loes en Erik!
    Ik had al eerder wat gehoord over die killingfields.. vreselijk wat daar gebeurd is! Maar een bezoek meer dan waard lijkt me.
    Wat betreft de kerst.. ik zou willen dat ik met kerst in het buitenland zit. Ik vind er niks aan! :p.. haha. Ik vond het prima om kerst in Brunei te vieren. Lekker bbq'en i.p.v. binnen bij de kachel haha ;).

    Liefs,
    Sanne


  5. Anoniem Says:

    Hoi Loes en Erik,
    Het is iedere week weer leuk om jullie verhalen te lezen; jullie schrijven je belevenissen ook steeds op een erge leuke manier op!
    Toevallig had ik een paar weken geleden in de bieb een mevrouw aan de balie die op zoek was naar informatie over Paul Pot. Zij was ook in Cambodja geweest en ook nog zeer onder de indruk van wat daar gebeurd was.
    Goede reis verder!

    Toos


  6. greet duif@hotmail .com Says:

    Beste Erik en Loes
    Wat een fantastische verhalen en foto s en wat een lef.
    FIJN om die verhalen te lezen. Erik een maand geleden kwan\m ik jou moeder nog tegen bij nde zusters.en hoorde ik van jullie reis.joep en suus hebben nu ook de kriebels, en hebben ook een mooie reis geboekt. vrijdag gaan wij naar assen delft. naar joeps verjaardag. en een dag later vieren we voor het eerst de sint bij Joep, Ik verheug me er wel op, erik en Loes ik wens jullie nog een hele bijzondere tijd veel liefs Greet.


  7. Anoniem Says:

    even uitproberen
    Oma


  8. Anoniem Says:

    Loes en Erik, Eindelijk heb ik het goed gedaan Moeder-José heeft het me gezegt dat ik op anoniem moet klikken Dus hierboven was even oefenen.Vanmiddag even naar haar gebeld De stem was al wat beterder.Ze was vanmorgen naar de dokter geweest De dokter was tevreden .Het moet nog even zijn tijd hebben.José had mijn e-mail naar jullie doorgestuurd.Dus ga ik nu maar weer stoppen. De tv is vol van het overlijden van Ramses Saffie. Veel liefs van Oma


  9. Eveline Says:

    Hey Loes en Erik,
    Indrukwekkend, die verhalen over Killing Fields.. Jullie hebben in een paar weken weer veel gedaan zeg! Leuk dat je ook geleerd hebt om loempia's te maken, waren ze goed gelukt? Voor ons lijkt het al weer heeeel lang geleden dat we in Thailand waren. Geniet er maar van, hier is het heel koud! En die feestdagen, tja, dan heb je ook allemaal verplichtingen he, jullie kunnen doen wat je wilt nu!
    Fijne kerst en gelukkig nieuwjaar alvast!!
    Groetjes,
    Eveline en Mark


  10. Heee !

    Had niet verwacht zo snel al een berichtje te krijgen, leuk! Geweldig om jullie ervaringen te lezen! Hoest in Phu Quoc?? Denk dat dat helemaal goed komt:p Ik zie de fotos wel tegemoet.
    We zijn toch maar gelijk naar Siem Reap gegaan, gaan we toch maar even 3 dagen tempels kijken(a) We zullen jullie ook volgen!

    Groeten Gitta en Bart


  11. Marleen W Says:

    Hee avonturiers!

    Wat een grote contrasten zijn het toch, de dingen die jullie doen. De ene keer de prachtige natuur in, de andere een zeer heftige ervaring met de gruweldaden van de Rode Khmer. Bij mij komen de herinneringen ook weer helemaal boven. Ik ben nu toevallig het boek: "First the killed my father" aan het lezen. Gaat ook over die oorlog. Erg indrukwekkend!
    Ben benieuwd hoe het jullie in Vietnam zal bevallen. Ik blijf jullie iig volgen!

    Groetjes Marleen
    Loes, ik vind het ook erg jammer dat je niet met ons Sinterkerst kunt vieren, maarja, jullie zitten nu eenmaal aan de andere kant vd wereld en dat is toch veel beter!!


  12. Loes Says:

    Hallo Loes en Erik!

    Hier een kleine reactie van Loes van die andere Loes en Erik! :) Ik heb een paar verhaaltjes gelezen en alles komt inderdaad heel bekend voor! Alleen vinden wij Sihanoukville wel leuk! :) Lekker strandje liggen, waren we wel ff aan toe!

    Maar uiteraard ben ik nieuwsgierig wie die tante dan is die ons kent??

    Groetjes, Loes


  13. Greet Duivesteijn Says:

    Ha Erik en Loes
    Vanaf vandaag wil ik mee gaan genieten van jullie reis. ik volg ook al de reis van Janna smets in India. janna was een vriendin en klas genoot van Rene. loes jij kent mij nog niet ,even voorstellen ik ben de moeder van Joep van Bakel. De rest kan Erik je vertellen
    Ik wens jullie heel veel bijzondere ervaringen en ga nu verder met lezen. veel liefs Greet duivesteijn


Een reactie posten