Wekelijkse update; Week 10






Op de bambootrain
Battambang Cambodja




Deze week:
- Lak na Tong
- Cambodja
- Fietsen afzien of genieten
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


Lak na tong
Deze week stond weer volledig in het teken van fietsen. We verlaten de kust en fietsen onbekend gebied in. Normaal hebben we onze Lonely Planet die ons verteld waar je in een stadje kan eten en slapen. Ook vertelt hij waar je voor uit moet kijken en wat er verder te zien en doen is. Nu fietsen we een route die loopt door gebied dat voor toeristen niet interesant wordt bevonden en waar dus niet over geschreven is. Dit maakt het spannend omdat het nu maar de vraag is of er aan het eind van onze fietsetappe een overnachtingsplaats te vinden is. Gelukkig pakte dit goed uit. Met gebaren en een woordenboekje lukte het zonder veel moeite om een guesthouse te vinden. Na onze eerste avontuurlijke etappe werden we door de thai bij ons guesthouse aangemoedigd om s'avonds naar de plaatselijke tempel te gaan. Op de weg er naar toe bleek al dat het hele dorp hiervoor uitliep. Er werd het Lok na tong gevierd, een festival ter ere van het water. In Pong Nam Rong betekende dit een missverkiezing, een loterij, muziek en dansem, veel lekker eten en mooie bloemenoffers brengen aan het water. Geweldig om hier als enige farang (= buitenlander) bij te zijn.


Cambodja

Zoals jullie zien zijn we de beruchte grens over gegaan naar Cambodja. Cambodja is een stuk armer dan Thailand en is volop bezig met wederopbouw na de oorlog.
De wegen zijn niet vanzelfsprekend verhard en een 'normale' supermarkt hoef je hier niet te verwachten. Gelukkig bevalt het ons prima en gaan we de komende dagen met enthousiasme dit land verkennen.




Fietsen genieten of/en afzien
Over het fietsen zelf; Het fietsen heeft 2 hele contrasterende kanten.
Aan de ene kant voelen we ons heerlijk als we op onze fietsjes door de groene rijstvelden cruisen. Geweldig dat de Thai midden in de jungle een mooi astvaltje neer hebben gelegd, we kunnen er volop genieten van de groene heuvels om ons heen. Ook in Cambodja is de weg verassend goed en genieten we van de zwaaiende mensen. Uit iedere bamboohut in Cambodja klinkt een vrolijk 'hellow!.. hellow!" van kinderen die ons begroeten.
De andere kant van het fietsen is minder verheerlijkend. Het fietsen hier in Azië is andere koek dan in Europa. Voelde we ons daar in topconditie en was een etappe van 100km zeker niet te veel gevraagd. Hier is het in 1 woord omschreven: zwaar.
Een etappe van 70km door een ontwikkelingsland op een weg zonder enige schaduw en een temperatuurtje van 30 graden voelt als een uitputtingsslag. Na een uurtje beginnen enkels en polsen pijn te doen, zadelpijn volgt..
Het zweet loopt met stralen over onze rug en zo ver we vooruit kunnen kijken loopt de eindeloze weg naar de horizon. Ondanks dat we liters drinken voelt het of onze spieren uitgewrongen zijn en niet meer verder willen.
Het zijn momenten van afzien maar het weegt niet op tegen de intense ervaring met het land. We weten dat juist het fietsen ons brengt op speciale plekken. Zo danste we vanmiddag nog op een Cambodjaanse bruiloft en blijft het een verrassing wat morgen brengen zal.



Technische gegevens
Dag 18 tot en met 23 relaxen op Ko Chang
Dag 24; 21 km, 19.6 gem, Bus naar pier gefietst naar Trat, zonnig
Dag 25; 56 km, 16.4 gem, Bus naar Chantaburi van daar per fiets naar Pong nam rong wind tegen!
Dag 26; 73 km, 18.2 gem, naar Klong Hat, Storm!
Dag 27; 52 km, 19.2 gem, naar Aranyapradet, sterke wind tegen, warm
Dag 28; 56 km, 18.3 gem, over de grens naar Sissophon, zonnig/warm wind tegen
Dag 29; 71 km, 20.9 gem, naar Battambang, zonnig en warm weinig wind
Dag 30; 0 km rustdag in Battambang, zonnig en warm
Dag 31; 33 km, 15.2 gem, naar tempel onverhard, zonnig en warm


Antwoord op jullie
Dankjewel voor alle lieve reacies! Wij vinden het fijn om wat uit Nederland te lezen. Om terug te komen op jullie vragen hieronder de antwoorden...

Toos: 'Waar slapen jullie?"
We liggen al 6 weken niet meer in ons tentje. Voor een paar euro boeken we een hotel of guesthouse naar onze smaak. Zo hadden we in Chantaburi een kamer voor 1 euro per persoon, op Ko Chang een bungalow aan het strand voor 3,80 euro per persoon en nu in Battambang ook weer een hotelletje in het centrum voor 2 euro per persoon. Ze verschillen onderling behoorlijk maar wij slapen in ieder geval goed.

Anne: "wat hebben jullie bij jullie?"
We hebben nog altijd kampeerspullen bij ons, dus slaapmatje, slaapzak, lakenzak, tent en kookspullen. Daarnaast natuurlijk EHBO spullen, naalden en malariapillen.
Verder gewoon normale dingen, zwemkleding, ondergoed, langebroek, korte broek, rok, paar T-shirtjes en een vestje en regenjas. Om toch schone kleren te houen laten we het zo af en toe wassen door een lokale loundryservice. Ook technische spullen zoals camera, MP3-speler, zaklamp en wereldstekker zitten in onze tas. We gaan in ieder geval behoorlijk bepakt en bezakt op pad. Dit kun je zien op de foto van Erik hierboven.

Annemie: "Eten julie wel genoeg?"
Het eten hier is vaak ontzettend lekker, dus daar genieten we vollop van. Soms is het echter lastig om iets geschikts te vinden. In de plaatsen waar geen toeristen komen moeten we het soms doen met een simpel noodlesoepje.
Het fietsen kost zo veel energie dat we gelukkig wel mooi in shape blijven. Maar zeker op onze rustdagen halen we het eten wel weer in.
9 Responses
  1. Anoniem Says:

    Ha, die wereld reizigers.
    Na af en toe proberen op jullie site staat er dan eindelijk weer wat op. We kijken er iedere week erg naar uit!
    Op wikipedia en google kunnen we al heel wat lezen over het gebied waar jullie je bevinden.
    Alleen de warmte en het vocht, dat kunnen we niet voelen!!!
    Gelukkig dat het eten er lekker is en de overnachtingen goed.
    Ook wij hebben het goed gehad. jl. zaterdag waren Ome Alex en Tante Marijke 25 jaar getrouwd en het was een kei gezellig feest met allerlei Italiaanse hapjes.
    Remmelt met Inez, René en Natasja waren er ook. Iedereen vroeg naar jullie en ook vele houden de site bij. Erg leuk.
    Voor de rest alles rustig in Baarlo.
    Een dikke kus en Hartelijke groetjes van Pap en Mam Veenje


  2. Annemie. Says:

    Geweldig, wat jullie allemaal meemaken. Een bruiloft, hoe gaat dat daar? En sluiten jullie je dan gewoon aan bij de gasten?
    Dit is toch echt heerlijk, jullie hebben zoveel tijd om te genieten van de andere cultuur en te ervaren hoe mensen leven in een andere cultuur. Blijf nog maar lekker fietsen!!!!!!!!!!
    Hadden jullie pech met de fiets, op die ene foto?? En zijn daar mogelijkheden om eventueel onderdelen van je fiets te kopen?
    Veel plezier in Batdanbang en geniet van de tempels op jullie volgende bestemming.
    Groetjes,
    Annemie.


  3. Joep Says:

    Hoi Erik en Loes,
    klinkt als TOPsport dat fietsen!! Wanneer jullie terug zijn hebben jullie vast zo'n conditie dat je hier wedtrijden mee kunt gaan doen ;-)
    Al veel plaatselijke ongebruikelijke gerechten gegeten? Vogelspinnen of andere beesten die we in NL het liefst niet tegenkomen.
    Veel plezier komende week.
    Groet Joep


  4. Sanne Says:

    Jujj weer een bericht!
    Vind het zo leuk dat ik jullie zo kan volgen!! Ja jullie zullen wel mooi in shape blijven! Maarja dat waren jullie toch al ;).

    Veeeeel plezier!!!!!

    xxxx Sanne


  5. Mark Says:

    heey loes en erik,
    echt relaxed waar jullie nu zijn aangekomen!
    veel plezier nog daar in dat afgelegen gebied.

    mzl Mark


  6. Malou Says:

    Heerlijk om tussen het studeren door even een zonnig berichtje van jullie te lezen! Ik vind het super dat jullie lekker op jullie fietsje rond blijven cruisen, al is het met momenten nogal pittig, echt respect! Geweldig dat jullie bij lokale festiviteiten uit kwamen, zo zie je maar dat de lonely planet lang niet al het moois vermeld! Cambodja lijkt me heel indrukwekkend, kijk uit naar jullie volgende update!

    xx


  7. Eveline Says:

    Wat ontzettend gaaf dat je dat festival en die bruiloft mee hebt mogen maken! Dat lijkt me het mooiste van hoe jullie reizen, dat er onverwachts zulke dingen op je (fiets)pad komen ;) Supergaaf!
    Enjoy Cambodja!
    x
    Eveline (Breda)


  8. Imke Welles Says:

    Hoi Erik en Loes!
    Leuk jullie verhalen! Ik kijk er steeds naar uit! En knap dat jullie nog steeds op de fiets zitten!

    Groetjes, Imke


  9. Petra Schreurs Says:

    Hallo Erik en Loes,

    Wat ontzettend leuk om jullie verhalen te lezen. Ik ben benieuwd wat jullie nog meer meemaken. Geniet van al het moois en van de vriendelijke bevolking.

    Groetjes, Petra


Een reactie posten