Wekelijkse update; Week 11






Siem Reap Ankor Wat
Zondag 15 november




Deze week:
- 3 kippen op een vlotje
- Grote contrasten
- Ankor Wat
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie



3 kippen op een vlotje
Deze week hebben we een stukje gesmokkeld. We hebben niet gefietst van Battambang naar Siem Reap maar hebben de fietsen op de boot geladen. De 6 uur durende boottocht was één en al genieten. Langs de rivier zagen we huisjes op palen. Daarna voeren we een stuk door een zee van groen en blauw. Naar de horizon toe zagen we alleen water en groene planten die een thuis vormen voor versschillende vogels. Ook passeren we drijvende dorpjes. Zo'n dorpje bestaat uit een groep drijvende hutjes in de middel of niks. Tussen de hutjes peddelen zwaaiende kindjes in kleine bootjes naar hun drijvende school. Alles gaat via het water. Zelfs een kippenhok drijft op een vlotje. De mensen lachen en zitten voor hun huisjes. We vragen ons af hoe hun leven er uitziet. We kunnen ons er weinig bij voorstellen. Het lijkt of er werkelijk niets anders te doen is dan vissen en wachten tot het weer etenstijd is.



Grote contrasten
Vorige week schreven over Sissophon en Battambang en hoe prettig we ons daar voelde.
Hoe vriendelijk de mensen waren en hoe de eerste kennismaking met Cambodja ontzettend meegevallen was. Deze week hebben we kennis gemaakt met een ander gezicht van Cambodja; het drukke toeristische Siem Reap. Deze stad leeft geheel van de toeristen die komen om Ankor Wat te bezoeken. We schrikken ons rot van de onwijze overdaad aan restaurantjes en café's. Pizza, hamburgers of aziatisch eten, aan ons de keus. Daarnaast worden we op straat ineens door de drukte bijna omver gereden en de kinderen die hier lopen schreeuwen niet vrolijk "hellow" maar bedelen om eten of geld. Ook zijn hier veel meer volwassenen met missende ledematen als gevolg van de gruwelijke geschiedenis. Het voelt alsof iedereen ons hier geld afhandig wil maken. Er moet dan ook duchtig gehandeld worden om voor een goede prijs te eten.



Ankor Wat
1 van de 7 wereldwonderen ligt dus in Cambodja: Ankor Wat. Als vanzelfsprekend kan een bezoek hieraan niet missen tijdens ons verblijf in Cambodja. Ankor Wat is het grootste religieuze complex van de wereld. Het is een groep tempels die tussen 802 en 1210 gebouwd zijn door de Khmer. Er woonde ooit meer dan 1 miljoen mensen rondom de tempels maar daarna is het complex lange tijd aan de aandacht van de wereld onttrokken geweest. In 18-zoveel werden de tempels opnieuw ontdekt en nu is het terein toegankelijk gemaakt voor toeristen.
Dus we kopen een 3 dagenpas voor 40 dollar en gaan het immense complex bekijken. Soms hebben we het gevoel een rendez vous te hebben van de hoop stenen in Rome. Enkele tempels zijn namelijk in ruïnële staat. Het geheel is echter onwijs indrukwekkend! De oude stenen complexen omgeven door jungle, ze hebben ieder een eigen karakter. De ene is sprookjesachtig, de andere heeft iets spiritueels en bij de volgende voelen we ons net Lara Croft en Indiana Jones.



Technische gegevens
Dag 32, 21 km, 15,7 gem, naar Bambootrain, zonnig en warm
Dag 33, 12 km, 20,7 gem, van de pier naar Siem Reap, zonnig en warm
Dag 34, 0 km, rustdag in Siem Reap, zonnig en warm
Dag 35, 36 km, 17,3 gem, Ankor Wat, bewolkt en warm
Dag 36, 45 km, 16,6 gem, Ankor Wat, zonnig en warm
Dag 37, 0 km, rustdag laptop kopen en tempel bezoeken, zonnig en warm
Dag 38, ? km, ?gem, Ankor Wat, bewolkt en warm



Antwoord op jullie.
Joep "hebben jullie al rare dingen gegeten?"
We denken! van niet. Meestal bestellen we iets dat we kennen. Het is echter iedere keer een verassing wat je krijgt als je iets van de kaart bestelt. Chili con carne kan ineens kip met pepers zijn, en een loempia is ineens een soort vleesrol. In de niet-toerischtische gebieden is het af en toe wijzen naar een bereide maaltijd van een andere klant en dat bestellen. De ingredienten (en het soort vlees) dat er dan in zit blijft een onbeantwoorde vraag.

Annemie: "hoe gaat zo'n bruiloft?"
Een bruiloft hier in Cambodja duurt twee dagen. Iedereen doft zich op en er wordt een feestje gevierd met harde muziek, lekker eten en vooral veel bier. Toen wij nieuwschierig keken bij de gekleurde tent werden we voordat we het wisten naar binnen geloodst om met de gasten te dansen. Erik kreeg verschillende biertjes (8%) die hij vooral snel op moest drinken en we probeerde een beetje mee te doen met de cambodjaanse dansmoves (vooral je handen bewegen).
6 Responses
  1. Annemie. Says:

    Nou,nou dat is weer een geweldig weekje (behalve de opdringerige kindjes en verkopers dan). Ik had op internet al gelezen van een ander stel die ook van Battambang naar Siem Reap waren gevaren. Jullie vertellen hetzelfde verhaal (alleen waren zij na enkele uren het moe geweest op het bootje en hebben jullie er van het begin tot het eind van genoten). En Angkor Wat lijkt me wel een beetje op het apenland in de Disneyfilm 'Mowgli'. Daar wonen de apen volgens mijn geheugen ook in overwoekerde tempels.
    Weer een leuk weekje beleefd. Het houdt maar niet op. Alvast veel plezier voor de komende week.
    Groetjes en een knuffeltje van Annemie.


  2. Mark Says:

    heey,
    ziet er leuk uit daar in Cambodja! nog niet over een mijn gefietst? ik vroeg me ook af wat jullie van de sterrenhemel vinden. Is die daar mooier als hier? (a)
    Greats Mark


  3. Marian Says:

    Wat een superleuk verhaal weer! Jullie kunnen het zo kleurrijk vertellen dat ik me er heel goed iets bij voor kan stellen en jullie maken mij heel erg nieuwsgierig naar het mooie Azië!
    Veel plezier de komende week weer, en ik wacht het nieuwe avonturenverhalan weer af!

    Groetjes vanaf Curacao!


  4. Anoniem Says:

    Weer leuk om te lezen!
    Geniet van de warmte en denk een beetje aan NL want de kou en regen is hier weer binnengevallen ;-(
    Have fun!!!
    Groet Joep


  5. Sanne Says:

    Wat een belevenissen weer!! Ankor Wat lijkt me super!!!
    Nou vandaag weer in de regen langs de lijn gestaan bij het voetbal.. brrr... jullie hebben het echt beter bekeken!!! ;)

    Geniet er nog van!!

    PS: ohja.. Rob spaart trouwens munten (hint hint) ;) ghehe.

    xxx Sanne


  6. Anoniem Says:

    Hej,
    Het blijft leuk om elke keer de verhalen te lezen, dus hopelijk is er elke week de mogelijkheid toe. Bedankt nog voor het emailtje laatst :)

    Grtz Sander


Een reactie posten