Het leven van Trie

Het zijn niet alleen de gebouwen die je confronteren met de geschiedenis. Als je er over na gaat denken is de oorlog nog op meer plekken aanwezig. Er zijn de mensen die gewond zijn geraakt door een mijn en nu bedelen om in leven te blijven. Er zijn de waarschuwingen niet van de weg af te gaan omdat er nog mijnen kunnen liggen. Maar ook zie je op straat relatief weinig "oude mensen". Niet gek als je bedenkt dat de rode Khmer 30% van de bevolking heeft omgebracht. Van de oudere mensen die hier wel zijn weet je gewoon dat ze de oorlog hebben meegemaakt. Een voorbeeld daarvan is onze gids naar Bokor hill. Hij vertelde ons zijn verhaal:


Zijn naam is Trie, Trie is 51 jaar en werkt al 12 jaar als gids rondom Bokor Hill. Op het eerste gezicht is hij een gezonde sterke vrolijke man. Trie spreekt goed Engels en zegt plezier in zijn werk te hebben. Hij houdt van buiten zijn in de natuur en vindt het leuk om met toeristen om te gaan. Maar net als vele andere Cambodjanen heeft ook hij een oorlogsverleden.



Hij vertelt ons dat hij als kind al hard moest werken op het land. Tijdens het regime van de rode Khmer werden zijn opa en ouders vermoord. Zelf wist hij te vluchten. 2 jaar moest hij in het woud overleven en eten wat hij daar kon vinden. Toen besloot hij zich aan te sluiten bij het Vietnamese leger. Hij was kwaad op de rode khmer en wilde er tegen vechten. Na de oorlog heeft hij voor de amerikanen gewerkt om de mijnen in het land op te ruimen. Enkele jaren later kwamen de toeristen en kon hij aan het werk als gids.


Trie heeft een vrouw en 5 kinderen die hij moet onderhouden van zijn loon. Dit is nog steeds geen makkelijk leven vertelt hij. Een gemiddeld loon in Cambodja is 20 euro per maand. Het kopen van eten en dergelijke is geen probleem andere dingen zijn echter onbereikbaar. Hij vertelt dat hij zijn kinderen toekomst wil bieden en daarom 3 kinderen op de universiteit heeft. Dit is ontzettend kostbaar.

Ondanks dat hij zijn hele leven al heeft moeten vechten voor een goed bestaan lacht hij, maakt hij grappen en lijkt tevreden met zijn bestaan.