Cambodja ervaren


Reizen, je gaat met andere ogen naar je eigen wereld kijken door andere werelden te ervaren.Het is ervaren van dingen die raar, nieuw, schrik-barend, mooi, indrukwekkend maar vooral 'anders' zijn. Iedereen ervaart een land op zijn eigen manier. Iedereen heeft er zijn eigen gedachtes bij en zal een ander Cambodja zien.Hieronder een kleine greep uit wat wij zagen, proefde, hoorde, voelde, kortom: ervaarde.


Typisch gevoel in Cambodja:

Warm; In dit geval letterlijk. De temperatuur in Cambodja steeg vaker richting de 30 graden op de fiets op een weg zonder schaduw was dit soms verstikkend. Het had uitputting tot gevolg.

Gastvrij; De mensen in Cambodja willen met je praten en lachen je toe. Ook mensen die geen engels spreken proberen met handen en voeten vriendelijk te zijn. Dit ervaarde we met name buiten Siem Reap en Phnom Penh.


Typische geuren in Cambodja:

De markt
In week 12 beschreven we een bezoekje aan een lokale markt. Iedere plaats heeft er een: een psar leu. Waren de markten in Thailand fris, gekoeld en schoon, hier zijn ze druk, rommelig en vies. Op de lokale markt is alles te koop, shampo, slippers, kleding koekjes, groente, fruit, brood vlees en vis. vooral die laatste twee brengen onze zintuigen op hol. De aanblik van de uitgestalde ingewanden geeft ons een wee gevoel in onze maag, en de reuk bevestigd dit volledig. Een weee geur, die in je neus lijkt te kruipen alsof het vlees naast je op de tafels ligt te zweten. Alsof de verkoopwaar op de rand balanseert tussen eetbaar en bedorven.
Alsof de vleessappen volledig verdampen om dan een weg te vinden naar os reukorgaan. De enige oplossing is snel door te lopen naar een prettigere afdeling en daar een doodgewoon een trosje bananen te kopen alsof je niet net uit de slachterij bent gekomen.

Garnalenpasta/vissaus
Erik lust geen vis. Dit is een voldrongen feit en niemand hoefd te proberen hem hiervanaf te brengen. Zelfs het proberen van een stukje kibbeling gaat hem te ver.
Het zal je dan ook niets verbazen dat de geur van vis en alles daaraan verwant hem rillingen bezorgd. Helaas zijn ze in Cambodja gek op het verwerken van garnalenpasta door gerechten. Om de pasta te verkrijgen moeten de garnalen eerst gekookt worden, daarna gedroogd in de zon om dan fijn gestampt te worden tot pasta. Dat drogen gebeurd overal waar plaats is. Het resultaat, grote hopen garnalen uitgesmeerd langs de weg. Die in de zon sterker geuren dan dat je je neus in een bakje garnalencocktail steekt. Niet aangenaam deze geur en een rede om snel door te fietsen.

Typische geluiden in Cambodja
Bruiloftsgefeest
"Boom boom boom", de bas schalt door de tent en is in de wijde omgeving nog te horen. Als de Cambodjanen een feestje vieren doen ze het goed. De vele bruiloften die gehouden worden zijn door het lawaai niet te missen. Zoals we al beschreven in week 12 bestaat een bruiloft uit 2 dagen feest. Veel drank, lekker eten en dansen op harde cambodjaanse muziek. Die muziek heeft een harde bas en een jengelende zanger. Die in het cambodjaans op de melodie zijn stem ten gehoren brengt. Een
Het klinkt gezellig maar het aantal decibel stijgt boven de toegestane normen in NEderland. Het lijkt wel alsof ze aan de hele wereld willen laten horen dat ze een feestje hebben.

Het getoeter van inhalende vrachtwagens
"toettoeoeoet!!!!" We weten ze allemaal te herkennen. De toeter van een brommer, de toeter van een auto, de toeter van een vrachtwagen en de ergste: de toeter van een bus. Het verkeer in cambodja is af en toe angstaanjagend. De manier om veilig op de plaats van bestemming te komen is vooral hard te toeteren. Vrachtwagens en bussen kondigen hun komst luid aan door te claxoneeren en wijken daarna geen centimeter van hun plaats op de weg.
Resultaat: Bij een harde toeter proberen we zo ver mogelijk rechts van de weg te rijden zonder in de berm te geraken, kijken we achterom en hopen op het beste.
Met spanning wachten we tot de grote voortuigen ons voorbij gebulderd zijn


"hellow hellow"

We worden er af en toe moe van "Hellow Hellow".
Het is hartverwarmend hoe leuk de lokale kinderen het vinden 2 blanke fietsers voor hun huisje te zien passeren. Uit ieder hutje volgt geschreeuw zogauw we in het zicht komen "Hellow Hellow". "hellow hellow" De kindjes zwaaien en schreeuwen nog harder als we niet reageren "hellow hellow".
Zelfs jonge ouders zwaaien met de polsjes van kleine kinderen naar de 2 barangs "hellow" . Met een glimlach groeten we terug, en zwaaien waar we kunnen wat een enthousiasme


Typische gezichten Cambodja

Vlakke rijstvelden
Wat wij van Cambodja hebben gezien was heel erg vlak. Naar de horizon toe strekken de rijstvelden zich uit. Fris groene planten met soms een aantal mensen er in aan het werk. Verder is er niets dan dat en blauwe lucht.

De oranje box
In Cambodja is stroom ontzettend duur. In vergelijking: een australier met het minimum loon moet 18 seconden werken om 1 kwh te verdienen. Een Cambodjaan moet voor dat zelfde 1,5 uur aan het werk. Het resultaat is er nauwelijks koelkasten te vinden zijn. Drinken wordt niet gekoeld door stroomvretende vriezers maar door de blikjes te bewaren tussen blokken ijs in een koelbox. Om het makkelijk te maken lijkt heel Cambodja dezelfde koelbox te hebben. Zoek je een koud blikje cola of een flesje water? Hou je ogen open voor de oranje kist en we verzekeren je dat je niet ver hoef te gaan om deze te vinden.

Armoedige huisjes
Onze fietsroute leid door dorpjes, langs de hoofdwegen en langs stukken landbouwgrond. Ben je in en dorpje of ben je op het land, overal zie je huisjes gemaakt van hout, golfplaat, bamboe en ander goedkoop materiaal. Er lopen koeien, honden en kindjes, er hangt was te drogen en er scharrelen wat kippen tussendoor.
Het ziet er rommelig en armoedig uit toch vormt dit het thuis van deze mensen. En ondanks dat wij het ons niet kunnen voorstellen lijken ze er gelukkig te zijn.


Typische smaken in Cambodja
Lok lak, gekruid rundvlees met pepersaus een gebakken eitje en rijst erbij, Eriks favoriete gerecht.






Amok fish, een milde curry gaargestoomd in een bakje van bananenblad of een cocosnoot geserveert met rijst, Loes haar favoriet
We beginnen de dag met een vers stokbroodje met pindakaas, pasta of jam en het liefste een kopje koffie. De lunch en het avondeten kopen we meestal plaatselijk, rijst, noedels of soms in toerischtische plaatsen een westerse burger met frietjes.