Wekelijkse update; Week 26

 







Zondag 28 februari
Tussen Pingyao en Beijing




Deze week:
- We zijn over de helft :-) :-(
- Driedubbele bureaucratie
- Terracotta leger
- Wachten in Xi'an
- Openbaarvervoer blijft rampzalig
- Nog meer vuurwerk
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


We zijn over de helft :-) :-(
 
Update week 26, dat betekent 182 dagen onderweg. Nog 176 dagen te gaan. Dat betekent dat de helft van de reis er op zit. Wat een benauwend feit! Er zijn in het begin nog momentjes geweest dat we ons afvroegen wat we in hemelsnaam hadden besloten? "een jaar lang weg". Wat idioot... Wilde we dat wel echt?
Ondertussen hebben we onze draai zo goed gevonden dat het nu juist een eng idee vinden dat er een eind zal komen aan deze trip. Voor ons gevoel komt dat einde steeds sneller dichterbij. Het is alweer maart. Voor we het weten zijn we weer thuis. Maar hey, we genieten nog steeds met volle teugen en zullen jullie komend half jaar net zo op de hoogte houden van onze avonturen als afgelopen half jaar. Hopelijk doen jullie het zelfde want we vinden het geweldig berichtjes te lezen van jullie kant.


Driedubbele bureaucratie
 
We hebben in Vietnam een visum van 30 dagen gekregen, dus spoeden we ons naar het publieke service bureau om een verlenging aan te vragen. De onaardige vrouw in uniform achter het bureau liet ons kennismaken met de vreselijke bureaucratie van China. "nee zo krijg je geen visum. Je moet: een formulier van je hotel gaan ophalen, een kopie van dat dat en dat maken, een aanvraagformulier invullen, en kom dan morgen maar terug".
Als we s middags opnieuw bij haar staan met de kopieen en ingevulde formulieren moeten 3 kopien overnieuw omdat ze niet aan de eisen voldoen en moet de formulier overgeschreven met zwart ("nee geen balpen!"). Arrggh! we kunnen de vrouw achter haar computertje wel schieten. We willen slechts een nieuw stempeltje in ons paspoort. Na 5 werkdagen mogen we onze paspoorten ophalen.


Terracotta leger
 
De mustsee van Xi'an is een opgraving die 38km buiten de stad gedaan is in 1974. Per ongeluk vond een boer daar enkele scherven. Na veel opgravingen en reconstuctiewerk is een heel aardewerken leger te voorschijn gekomen. 200 voor christus heeft de eerste keizer van China dit laten maken om zijn graftombe te beschermen.
De aardewerken strijders staan onder een grote overkapping waardoor het een soort sporthal lijkt. Er is een hele groep strijders weer in elkaar gepuzzeld (er werden in eerste instantie slechts scherven gevonden). Ze staan statig voor zich uit te staren. Iedere strijder is anders. Onze gids verteld ons hoe we aan de klederdacht, knot en wapens van de poppen kunnen zien wat voor rang de strijders hebben. Wij vinden het maar een hoop poespas om een stel aardewerken beelden. Maar het is leuk om dit stukje China ook gezien te hebben.


Wachten in Xi'an
 
Omdat we op ons visa moeten wachten verblijven we een behoorlijke tijd in de stad. Niet zo erg want china heeft enkele leuke kanten. Zo is het eten echt geweldig. Erik geniet van een extra groot Bigmac menu voor 2 euro, de Starbucks koffie kost minder dan de helft van de europese prijs en ook de chinese snacks van de straat zijn geweldig.
Verder vinden wij Xi'an niet zo interessant. Al staan we nog steeds versteld van alle grote luxe shoppingcentra met merken als Jack&jones, Veromoda, Versace, Louis Vuitton ect. Qua siteseeing is er naast een moslimwijk en een stadsmuur niet zo veel te zien.






Openbaarvervoer blijft rampzalig
 
Als we van Xi'an naar Pingyao willen wacht ons de verrasing dat er geen treintickets zijn voor de komende paar dagen. Dan maar weer met de bus.... In Pingyao gaan we naar aankomst dus meteen regelen dat we verder kunnen reizen naar Beijing maar ook hier een teleurstelling. Niemand kan ons een treinticket naar Beijing verkopen.
Dan maar een nachtbus besluiten we. Deze vertrekt vanaf Taiyuan Als we om 22 uur bij het station aankomen blijken de bussen afgelast zijn wegens de sneeuw. We kunnen die Chinezen met hun openbaarvervoer wel naar de maan schieten. Gelukkig is het ons gelukt een hotelletje te vinden en de dag erna alsnog met de hogesnelheidstrein naar Beijing te vertrekken.
( die "slechts" een storinkje had middenin een tunnel van 27km.)


Nog meer vuurwerk
 
14 dagen na het nieuwjaar is het opnieuw een festival. Het afsluiter van het nieuwjaarsfeest doormiddel van een lantaarnfestival. Opnieuw een hele avond geknal. Meer vuurwerk dan we ooit hebben gezien. Zou het nu afgelopen zijn...?






Technische gegevens:
Dag 36 Visa extention regelen Xi'an
Dag 37 Naar teracotta leger in Xi'an
Dag 38 Siteseeing in Xi'an
Dag 39 Over de stadsmuren lopen Xi'an
Dag 40 Vervoer regelen en paspoort ophalen in Xi'an
Dag 41 Naar pingyao siteseeing Pingyao
Dag 42 In de mac zitten omdat het sneeuwt Taiyuan
Hele week ligt bewolkte lucht met temperatuurtje van +/- 18 graden in Xi'an en sneeuw in Taiyuan


Antwoord op jullie:
Marleen: Bij de afstanden die jullie afleggen zie ik dat er veel reisdagen bij zitten. Is het goed vol te houden of begint het te vervelen?
Het vele reizen hoort erbij in China. Om dit grote land te zien in de 2 maandjes moeten we hele afstanden afleggen. Dat dit niet echt gaat op de manier zoals we willen vinden we heel erg balen. Maar gelukkig slapen we redelijk in bussen en treinen en hebben wij in tegenstelling tot de chinezen geen last van reisziekte.
12 Responses
  1. Ruud en Mark Says:

    Heey we zijn eerder als mam.
    Veel plezier nog met jullie reis!
    groeten loes's brothers


  2. Annemie. Says:

    Niet veel eerder dus, want ik kan hier niet de hele tijd achter of voor de computer zitten.
    Maar goed, jongens, jullie hebben dus 'gewonnen'met een klein verschil van 2 hondersten van een seconde.
    Ben benieuwd hoe het jullie in Peking vergaat. Of er een groot verschil is met de andere miljoenensteden en hoe het zit met de smog.
    Geniet op de chinese muur en in de verboden stad en veel succes met het verdere vervoer naar Hongkong.
    Doeidoei,
    Annemie.


  3. Malou Says:

    China heeft mij nooit zo getrokken, maar toch spreken jullie verhalen me iedere keer erg gaan! Dat het reizen niet altijd zo gaat als gepland hoort er helaas bij als je afhankelijk bent van openbaar vervoer, och als jullie in NZ zijn kun je het weer helemaal zelf bepalen :) De tijd gaat inderdaad wel erg snel, maar och, nog een half jaar reizen voor de boeg, ik zou er wel voor tekenen, zelfs als ik er bureaucratische rompslomp bij zou krijgen ;)

    Liefs,
    Malou


  4. Anoniem Says:

    Ha, die Erik en Loes,

    O, wat veel bekende namen, Pingyao, Taiyuan, Peking!
    Ja Pap en Mam zijn er 2 jaar geleden ook nog geweest.
    Midden in Pingyao, in een klein authentiek hotelletje hebben we toen een paar nachten geslapen. Taiyuan zullen we ons leven lang niet meer vergeten, daar hebben we zelfs een nacht in het plaatselijke ziekenhuis doorgebracht.
    Wij zijn toen met de soft sleeper naar Peking kunnen reizen.
    Dat was toch heel comfortabel.
    Hopelijk gaan jullie nu wandelen op de "muur" en
    geniet van alles wat China nog te bieden heeft!

    Liefs uit Baarlo,
    Pap en Mam Veenje


  5. Sanne Says:

    Wat fijn weer een bericht van jullie te krijgen! Ik was me net aan het vervelen op het werk dus dat kwam even goed uit :D.
    Nou nou over de helft alweer ;). Zo zie je maar hoe snel de tijd gaat. Maar ach met nog 176 dagen te gaan hebben jullie nog een hele trip voor de boeg!! Heerlijk toch!!??

    Geniet er nog maar van!! Rob en ik gaan lekker naar Mexico! Alleen wanneer is nog de vraag..

    xxxx


  6. Anoniem Says:

    Dag Loes en Erik,
    Hier ook weer eens een berichtje van ons... We blijven jullie verhalen met veel plezier lezen. ook mooi om te lezen dat jullie nu halverwege zijn en dan de overpeinzingen daarbij... Maar wat staat jullie nog allemaal te wachten!? Nog 2 (eigenlijk 3) continenten voor de boeg, het kan minder...
    Veel groeten van de familie van den Beuken.


  7. gerry roumen Says:

    Hoi Loes en Eric,
    China...zie ik daar sneeuw liggen op de daken? Jullie genieten nog steeds volop..heerlijk..MAAR 2 maandjes China...zie wat je schrijft...Wij gaan voor 2 maanden naar Japan.Vinden wij al heel wat. Ik begrijp te weinig tijd om alles te zien maar toch...
    Je ziet..... 6 maanden op reis .....en je gaat alles van een hele andere kant bekijken.
    Hee, blijf genieten.
    samba groet Gerry


  8. Annemie Says:

    Erik, is de baard erweer af?????????????????????????


  9. Malou Says:

    Ja Erik, je mag m gerust laten staan hoor, staat leuk!!! (of zeg ik nu iets heel stoms, Loes? ;))


  10. Inge Says:

    Halverwege alweer... Time flies when you're having fun zeggen ze weleens, maar voor jullie klopt dat volges mij wel als ik jullie verhalen lees! En ik vind het ook nog altijd leuk om ze te lezen! Vind het nu al jammer dat ik ze straks moet gaan missen... Dus ga vooral door met schrijven, ik kijk alweer uit naar het volgende verhaal!


  11. Marleen W Says:

    Wow, het is wat met dat openbaar vervoer daar. Kan me voorstellen dat dat het reizen er niet makkelijker op maakt. Maar jullie zijn ondertussen zulke ervaren reizigers dat jullie overal wel een oplossing voor vinden!
    En Erik, die bril staat je super sexy ;)
    Het is idd raar om te beseffen dat jullie alweer over de helft zijn, maar bedenk eens welke mooie landen jullie nog voor de boeg hebben, vooral goed van genieten dus!

    Groetjes van Marleen vanuit Winterswijk, waar ik me ook een beetje toerist voel aangezien de mensen hier totaal anders praten!


  12. Anoniem Says:

    Loes en Erik, Oma is gelukkig weer thuis Veel revalideren maar ik kom er wel weer boven op Gaan jullie daar met al die sneeuw maar niet fietsen Want OWEE!! Als je in china een gebroken heup krijg Ik moet er niet aan denken Morgen komen je ouders voor 1 nachtje bij mij slapen I.V.B met de verjaardag van Beppe Ik verheug mij daar al op.Ik heb bijna alle dagen visite En van de thuiszorg komen ze af en toe langs Voor een schoen of kous aan of uit trekken Het is echt waar hoor!! Ik mag vast geen 90 graden bukken Wat erg moeilijk is En s'nachts op mijn rug slapen Maar ik heb na de operatie helemaal geen pijn meer gehad En dat is het fijnste. Vanmiddag kwam Rixt nog even langs Even lekker snoepen Maar door de sneeuwbui moest ze weer naar huis.Nu weten jullie al weer heel wat uit het koude Friesland Doei, veel liefs van Oma. huis


Een reactie posten