Wekelijkse update; Week 28







Zondag 14 maart
Yangshuo




Deze week:
- 27 uur in trein
- Massaproductie voor 1,3 biljoen rijstvreters
- Cruisen
- Eens een fietser...
- Hutspot (per post?)
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


27 uur in de trein
27 uur in de trein.Nee, onze trein werd niet gekaapt. En nee, er was ook geen sprake van een stroomstoring of werkzaamheden aan het spoor. De reis van Beijing naar Guilin duurde gewoon 27 uur omdat de plaatsen ruim 2000 km van elkaar vandaan liggen.
Dagboek bijschrijven, boekje lezen (dankzij boekuitwisselwinkels die je door heel Azie aantreft heeft Loes nog steeds leuke Nederlandse! boeken), filmpje kijken op de laptop, buurten met de andere passagiers, af en toe wat eten en eindelijk komen we aan in de zuid-oostelijke hoek van China.


Massaproductie voor 1,3 biljoen rijstvreters
"Chi fan?" wordt in china gebruikt om te vragen of je iets wilt eten. Letterlijk betekent het "rijst eten?". Hieraan kun je misschien al afleiden wat voor belangrijke plaats rijst in het chinese eetpatroon inneemt. De maaltijden voor al die 1,3 biljoen rijsteters moeten natuurlijk wel ergens geproduceert worden.

Nu denken jullie bij massaproductie in China waarschijnlijk aan grote fabrieken met vuile schoorstenen en slechte arbeidsomstandigheden voor de vele chinese medewerkertjes. De massa rijstproductie waar we hier op doelen vindt gewoon plaats in de landbouw. En juist dit boeren landschap zorgt voor een prachtig landschap. De heuvels in de buurt van Guilin zijn bezaaid met akkertjes waarin de rijst gezaaid wordt. Tijdens een wandeling door dit gebied hebben we wijds uitzicht over ontelbare sawa's die tegen de heuvels liggen. Ondanks dat de sawa's niet groen en bloeiend zijn is de trekking toch prachtig.


Cruisen
Op de foto zie je het briefje van 20 Yen. Het is een afbeelding van een karstformatie die tussen Guilin en Yangshuo in ligt. Chinese toeristen vinden het geweldig om foto's te maken op dit punt. Ook wij genieten van een cruise over de Li rivier. Het doet ons denken aan Tam Coc (vietnam zie week: 20) de uit de grond oprijzende rotsformaties, de natuur... Het is rustgevend om eens niet per bus of trein te reizen maar per vlot.


Eens een fietser....
Rammel de rammel... Loes haar gehuurde fiets heeft het moeilijk met de stenen en de hobbels op het pad langs de rivier. Maar hey, Eens een fietser altijd een fietser! Dat bewijzen we wel weer als we twee roestbakken huren om de omgeving te gaan verkennen. Meteen nomineren we dit als toppertje van China! Na 6 weken zien we eindelijk een beetje authentiek dagelijks leven. Een mannetje dat zijn kleren aan het wassen is in de rivier, een opa die met zijn kleindochter aan het spelen is, een groepje ouderen die fanatiek zitten te kaarten, een boer die zijn twee koeien door het land drijft, een waslijntje met kleurige kleertjes in de wind, bouwvallige huisjes te midden van groene heuvels en karstformaties. Een veerpondje dat bestaat uit een klein bamboe bootje, kippetjes die rondscharrelen. Het is te veel om over te schrijven. het voelt speciaal, om even een kijkje te mogen nemen in het normale dagelijkse leven van deze mensen. We genieten dan ook volop van de fietstocht.


Hutspot (per post?) Na 6 maandjes reizen begint het verlangen naar 'normaal' Nederlands eten langzaam sterker te worden. Erik is vanaf het begin al gek op hamburgers met frietjes en spagetti carbonara. Echter na deze maandjes is zelfs Loes aan het hunkeren naar een bruine boterham met kaas. Terwijl haar mening in eerste instantie was: "als je Nederlands wil eten dan moet je maar thuis blijven". Een lekkere stamppot of een broodje kroket zou er wel in gaan. Deze week kregen we alvast een voorproefje. We konden hutspot bestellen bij een hostel van twee Nederlanders. Oke, de wortels was de kok in eerste instantie vergeten, uiteindelijk was het toch genieten voor Erik.
Langzaam kijken we dus uit naar Nieuw Zeeland, waar Loes weer de chefkok is, waar bijna alles in de supermarkt te krijgen is en waar we misschien wel een pakketje of een vervroegd verjaardagskaartje krijgen op ons postadres...


Technische gegevens:
Dag 50 Treinreis naar Guilin (27 uur)
Dag 51 Aankomst in Guilin, siteseeing
Dag 52 Wandeling van Dazhai naar Ping an rijstterassen
Dag 53 Boottocht over Li rivier naar Yangshuo
Dag 54 Hutspot eten en fietsen in de omgeving van Yangshuo
Dag 55 Shoppen en uitrusten in Yangshuo
Dag 56 Nog een fietstochtje in de omgeving van Yangshuo
Hele week ligt ligt bewolkte lucht met temperatuurtje van +/- 13 graden, laatste dagen wat regen.


Antwoord op jullie:
Annemie: Hoe zit het met de taal. Spreek je al een beetje chinees of eet je nog alleen maar chinees?
Chinees spreken lijkt voor ons nog onmogelijker dan op ons hoofd gaan staan en dan een glas melk leeg drinken. Na enkele verwoede pogingen dingen in het chinees te zeggen hebben we de moed opgegeven. We kennen enkele basiswoorden maar maken dankbaar gebruik van de enige chinezen die wel engels kunnen.

Jose: En hebben jullie in het park van de "Tempel van de Hemel" ook flink met de chinese bewoners mee gesport?
Nee, we zijn niet zo goed in Thai Chi, dus hebben de fitness aan ons voorbij laten gaan.

8 Responses
  1. Geert en Annemie. Says:

    Ni hao reizigers!!!
    Na enkele weken de toerist uithangen zijn jullie weer ontdekkingsreizigers geworden. En dat bevalt jullie beter proef ik uit jullie verhaal. Over proeven gesproken: was de appeltaart in China nog gelukt?? En kan je nu ook een lekkere chinese rijsttafel voor ons maken als je weer in Nederland bent??
    Trouwens: kindjes die vragen worden overgeslagen zeggen ze in Nederland (over het pakketje sturen per post). Je hoeft de hint niet zo duidelijk te geven.
    Genoeg commentaar. Een vraag van Geert is of we met jou, Erik, bij thuiskomst naar de chinees moeten gaan want je mist toch wel heel wat lekkere hapjes als je zo aan die hamburger blijft hangen.
    Neem deze week je rust en geniet nog van het authentieke China want HongKong zal wel heel druk en vermoeiend worden. Bovendien zul je daar weinig chinees meer aantreffen.
    Trouwens ik vond het heel leuk weer even met jou gebabbeld te hebben. Ik ga zo dadelijk aan mijn plicht (mijn werk) beginnen. Daar hebben jullie nog steeds geen last van. Lang leve de vrijheid.
    Doei, doei,
    Annemie en Geert.


  2. Malou Says:

    Mooie dingen hebben jullie weer gedaan de afgelopen week, klinkt erg indrukwekkend om zo op een fietsje door het dagelijkse leven van Chinese plattelandsbewoners heen te fietsen.

    Snap helemaal dat je zoveel mogelijk van de lokale lekkernijen wilt proberen, maar kan me goed voorstellen dat de behoeft aan onze fantastische Hollandse keuken (ahum ;)) begint te groeien. Gelukkig hebe ik leuk nieuws voor jullie: maak in Sydney even een stop bij de Dutchies Delight (Darling Harbour) voor een heerlijk broodje "Double Dutch": kroket of frikandel met curry of mayo ;) Ook in Christchurch is er een winkel met heel veel Nederlands lekkers, iets om jullie extra op de verheugen dus, die pakketjes van ons zijn helemaal niet meer nodig ;)

    Liefs!


  3. Sanne Says:

    Ik kan me voorstellen dat jullie naar een broodje kroket verlangen (lekkerrr!!) maar hutspot? Getsie! Ik zou blij zijn met een jaar GEEN wortelestamp blehh :p. Maar als jullie er maar van genoten hebben dan haha.

    Mooi die karstformaties!!!

    xxxxx


  4. Anoniem Says:

    Hoi Loes en Erik,
    Zojuist heb ik nog een keer alle foto's van China bekeken: op een groot scherm en met een zwarte achtergrond: heel erg mooi om zo alles nog eens te zien waar jullie de afgelopen weken over geschreven hebben.
    En ook de bloesem op de foto's is erg mooi. Deze week wordt hier 15 graden voorspeld, hopelijk gaan wij dan eindelijk ook wat bloesem zien!
    Geniet nog van jullie tijd in China en dan op naar het volgende continent!

    Groetjes, Toos


  5. Anoniem Says:

    Lieve Loes en Erik,
    Wat weer een belevenissen, met dat vlot bij Yangshuo en fietsen door het pure China, om jaloers op te worden!
    Erik, fijn dat je hutspot hebt gehad, mama weet hoe graag je dat hebt. Nog 5 maandjes wachten jongen, dan krijg je weer de echte oer hollandse hutspot gemaakt van winterwortelen.
    Toch zien jullie er allebei hartstikke goed uit, ondanks de rijst.
    In Baarlo is alles rustig.
    Doei, tot de volgende week.
    Groetjes Mam Veenje


  6. Joep Says:

    Hoi Erik en Loes,
    geniet nog even van de echte chinese delicatessen zoals spinnen en ratten ;-) Ik ga niet teveel schrijven want ben een boterham met kaas aan het eten. ;-)
    Doei en tot later


  7. Anoniem Says:

    Haaaaa luitjes van de wereld.

    Hier Harie en Stanzel.
    Het werd wel weer tijd om eens een berichtje achter te laten. We volgen jullie avonturen nog steeds trouw. En Hai vindt het ook erg leuk dat hij Erik nog regelmatig op msn spreekt. China lijkt dan toch minder ver...
    Hier zijn we aan de lente begonnen. Gisteren 18 graden en vandaag ongeveer 16. Heerlijk zonder jas op de fiets, bloemetjes die uit de grond komen, voorzichtige zonnenstralen....De terrasjes beginnen ons al te roepen.....

    Wanneer begint de overtocht naar Nieuw-Zeeland?

    Groetjes....


  8. Hey Loes en Erik!!!
    Super leuke verhalen!!!! Het hostel in Xian was inderdaad echt geweldig!!! Wij zitten inmiddels alweer een week in Indonesie en hebben al heel wat urangutans gespot. Hierna nog 2 weekjes Bali en dan zit onze reis er helaas alweer op:-( We kijken uit naar jullie Nieuw Zeeland verhalen!! Jullie gaan het zeker geweldig vinden! Heel veel plezier!!

    Groetjes Daan en Esther


Een reactie posten