Wekelijkse update; Week 29









Zondag 21 maart,
Hong Kong




Deze week:
- Broodje Hotdog? Geen broodje aap verhaal!
- Een nieuwe wereld
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


Broodje Hotdog? Geen broodje aap verhaal!

We gaan Azie verlaten, dus besluiten we nog een keer de geuren en kleuren van een lokale markt op te snuiven. De markt in Yangshou is erg schoon. De groente liggen netjes opgestapelt en manden met kruiden staan in een rij op de verkooptafels gevuld met geurige gekleurde poedertjes. In de vishoek staan de inmiddels o zo bekende bakken met levende spartelende vissen. Om de koopwaar zo lang mogelijk vers te houden wordt het levend in een bak met water bewaard. Natuurlijk is er wel een koopman die voor onze neus zo vriendelijk is een vis uit de bak te graaien, hem op de plank te leggen, met een klap dood te slaan en hem van voor tot achter open te snijden. In een vloeiende beweging verwijdert hij met zijn mes de organen en geeft de vis in een plasticzakje aan de klant. Anders nog iets? Een kilo garnalen? Een paar kikkers? Een sappige schildpad? De variatie bij de viskramen is groot genoeg voor ieders smaak (niet geheel de onze) en budget.

Deze beelden zijn voor ons na al die maandjes in Azie geen verassing meer. Toch weet deze markt ons een stukje verder nog wel te shockeren. We komen bij de vleesafdeling, Geroosterde kippetjes hangen met rode lampen verlicht boven bakken met bruin gebakken kuikens. Net geslachtte ganzen liggen in een rij te wachten op hun koper, slapjes hangen hun koppen over de rand van de tafel. De volgende kraam heeft zijn koopwaar aan een vleeshaak uithangen... Het dier heeft een vleeshaak in zijn bek, en hangt stijf met een opengerete buik waar de organen uit verwijderd zijn. Dit is geen kalf, dit is geen schaap, en ook geen geit. Het is een een hond! Het volgende kraampje wordt ons vermoeden bevestigd. Terwijl de marktvrouw het dier met een groot hakmes in stukken hakt, zitten zijn  soortgenootjes in ijzerenkooitjes toe te kijken. Zo te zien hebben ze nog (levende) voorraad genoeg voor de komende weken. 
  

Een nieuwe wereld

Een weekje Hong kong in onze planning, het leek ons in eerste instantie een beetje lang. Nu we er eenmaal zijn hebben we het gevoel dat de dagen omvliegen. Wat is er veel te zien en doen!
De stad is een absurde aaneenschakeling van hoge gebouwen en drukke wegen. Dubbeldekker bussen, taxi's en auto's die zo veel waard zijn dat wij met dat geld nog wel een jaartje of 30 zouden kunnen reizen racen door de stad. Maar door verschillende parken, loopbruggen, een goed metrostelsel en grote stukken natuur maakt Hong Kong een aangename plek.
We hoeven ons geen zorgen meer te maken over communicatie problemen. Iedereen spreekt engels en is ontzettend bereid om ons te helpen. Ook borden en bushaltes zijn gewoon in de voor ons bekende taal. De enige lastige inwoners van Hong kong zijn de indiers en pakistanen die in de straat van ons hotel klanten staan te werven. "Hellow my friend! You need suit? watch? tailor?"

De afgelopen dagen hebben we genoten van het zonnetje, de stad verkend, door de natuur gewandeld en op het strand gelegen.

Volgende week meer over onze avonturen in Hong Kong (en dan natuurlijk ook het australische Sidney).

Tip! kijk eens in ons fotoboek!


Technische gegevens:
Dag 57 Koken at Lucy's en lichtshow Yangshuo
Dag 58 Rondhangen in Yangshuo
Dag 59 Plaatselijke markt bezoeken Yangshuo s avonds nachtbus naar Zenshen--> Hong kong
Dag 60 Aankomst en verkennen van wijk Hong kong
Dag 61 Stuk van Hong Kong trail hiken, peak tram Hong Kong
Dag 62 Shoppen en tempel bezoeken Hong kong
Dag 63 Strand dag Lamma eiland Hong kong
Yangshuo bewolkt met af en toe regen +/- 20 graden, Hong Kong blauwe lucht met +/- 26 graden


Antwoord op jullie
Annemie: Over proeven gesproken: was de appeltaart in China nog gelukt?? En kan je nu ook een lekkere chinese rijsttafel voor ons maken als je weer in Nederland bent??
Geen toeristische kookcursus dit keer. Nee gewoon een uitwisseling van kennis. Loes leert Lucy en haar kok hoe ze chocoladetaart moeten maken. Daar voor in de plaats krijgt Loes een kijkje in de Chinese keuken. En die keuken is: onhygienisch, klein en zonder veel faciliteiten. Het is prachtig om te zien hoe ze de grote vuren opstoken, flink wat olie in de wok kiepen en dan de gerechten verhitten. Op het heilig oog worden er wat kruiden bij gegooid en in no-time is gebraden eend met pinda's klaar om geserveerd te worden. Ook de gebakken groenten met kip volgen snel. Om dit thuis na te doen zal ik een flinke wok en een goede brander nodig hebben. De chocolade cake was lekker maar niet geheel zoals plan door het gebrek aan faciliteiten, geen mixer, geen weegschaal, geen bakvorm, geen cacaopoeder.... Loes vond het knapp dat ze toch iets wist te produceren dat op een chocoladecake leek.


Harie en Stanzel; Wanneer begint de overtocht naar Nieuw-Zeeland?
Die begint al heel snel! komende donderdag vliegen we naar Sydney, na 4 daagjes daar vertrekken we naar Nieuw Zeeland. We hebben er zin in!
7 Responses
  1. Geert en Annemie Says:

    Hallo citytrippers.
    Wat een verademing om weer gewoon begrepen te worden en om weer de borden op straat te kunnen lezen.
    Maar wat een gemis: het Chinese landschap, de mooie tempeltjes, de kleurrijke mensen.
    Hoe voelt dat eigenlijk: je bent ergens, je snuift de sfeer op en als je net begint te wennen ga je weer weg?? En dat niet een keer maar steeds weer opnieuw!
    Heel veel plezier nog in HongKong. Geniet nog van het tropische weertje. En een hele goede reis naar Sydney.
    Groetjes,
    Annemie en Geert.


  2. Annemie Says:

    PS. Loes, jij als dierenvriend en hondenliefhebster, moet toch wel met afschuw naar dat marktkraampje gekeken hebben!!!!!


  3. Anoniem Says:

    Ik heb weer vol bewondering naar jullie fotoos gekeken Ik zal ook die mooie cineeshe kindertjes missen Sraks kijken we weer naar de bekende kaaskoppen Maar dan zien we weer wat familie Dat zal ook wel leuk zijn Loes en Erik, gister skypte ome Jaap nog naar mij June, zijn vrouw is met hartklachten op genomen in het ziekenhuis Nu maar afwachten hoe het verder gaat verlopen Ome Jaap dacht dat ze met een paar dagen weer naar huis mocht We zullen op het beste maar hopen Tot ziens Oma


  4. Anoniem Says:

    Hey hey,

    Iehh.. dat hondenverhaal hou ik niet zo van:(
    Hong Kong klinkt wel mooi! Ben benieuwd naar Sydney.
    Ik ga nu de foto's kijken, zullen wel weer net zo vet zijn als alle andere;)

    Groetjes,
    Pauline


  5. Marleen Says:

    Hooi!

    Ik ben blij dat ik mijn avondeten al op had terwijl ik jullie verhaal van deze week las haha, kreeg er niet echt trek van.
    Fijn om weer eens de taal te kunnen begrijpen, wat een luxe!
    Wat is die tijd in Azie toch snel voorbij gevlogen, geniet nog van de laatste dagen daar (volgens mij komt dat wel goed, als ik Loes daar op die foto in bikini zie staan) en goede vlucht naar Sydney!!

    Groetjes Marleen


  6. Anoniem Says:

    Hoi Erik en Loes,
    mooie foto's hebben jullie geschoten. Hong Kong klinkt een beetje als New York.
    Hebben jullie wel een hapje hond gegeten? Neem aan dat je zoiets probeert, die kans krijg je immers niet vaak!! ;-)
    Erik, over 2 weken zijn er weer verschillende kanowedstrijden bij dwd. Zou leuk zijn als je volgend jaar weer mee doet ;-)
    Groet en veel plezier in Sydney.
    Joep


  7. Anoniem Says:

    Hoi Loes en Erik,
    En hoe is het om weer in de Westerse wereld te zijn?
    voel je je een beetje thuis bij de Aussies?
    Op een site met verslagen van wandelvakanties zag ik een mooi verslag van de Milfordtrack en de Tongaria Northern circuit in Nieuw Zeeland. Staan die toevallig ook bij jullie op het programma?
    Groetjes, Toos


Een reactie posten