Wekelijkse update; week 22





Zondag 31 januari,
Kunming,






Deze week:
- Onze excusses
- Sapa
- Bergstammen
- Muddy
- Naar China
- Eerste indruk
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


Onze excusses
Foto's kijken op picasa? forget it. Een krabbel zetten op hyves? helaas. Een Filmpje kijken op youtube, dacht het niet. Ons profiel bijwerken op facebook, geen denken aan. Zoals bij jullie wel bekend heeft China een communistisch beleid. Om hun mensen te beschermen tegen informatie van buitenaf is het internet hier zwaar gecensureerd. Ook blogspot moest er aan geloven en is geblokkeerd. Dit betekent dat we onze site niet kunnen bekijken en ook niet kunnen bewerken. Via een omweg kunnen we dit bericht plaatsen maar vergeef ons als de layout anders is dan gebruikelijk. Ook kunnen we het fotoboek niet bijwerken en geen extra informatie of filmpjes toevoegen. De komende twee maanden dus een wat andere blog van ons maar hopelijk nog steeds vermakelijk om te bekijken


Sapa
Wat zijn we blij met onze nieuwe winterjassen als we 's ochtends in Sapa aankomen. Bibberend lopen we door het mistige bergdorpje. Gelukkig is onze hotelkamer voorzien van een eigen kleine openhaard. Helaas vult de slaapkamer zich niet alleen met warmte als we een vuurtje stoken maar ziet de kamer ook binnen enkele minuten blauw van de rook. (slecht werkende schoorsteen) Toch is het sfeervol in de bergen, met een gluhwijntje genieten we bij de openhaard in een van de restaurantjes.


Bergstammen
In sapa kun je geen stap op straat zetten zonder aangesproken te worden door een van de traditioneel geklede vrouwen die er rondlopen. In de bergen leven 5 verschillende etnische minderheden. Iedere groep heeft zijn eigen tradities en kledij. Prachtig is het om de dames te zien, al worden we af en toe een beetje gek van het verkopen.


Muddy
Om de cultuur van de Vietnamese bergstammen wat beter te leren kennen boeken we een 2 daagse trekking naar 3 bergdorpjes. De wandeling veranderd echter al snel in een wanhopig proberen niet uit te glijden. Door de heuvels kronkelt het pad omhoog en weer omlaag. Het landschap is prachtig maar er doorheen komen is niets anders dan ploeteren. Loes wordt aan beide zeiden vastgegrepen door een bergstamvrouw die haar behendig door de helse tocht heenslepen (Ja, ze moeten toch iemand hebben om hun spulletjes aan te verkopen aan het eind van de wandeling).
Tegen de heuvels zijn honderden sawa's aangelegd waar in de zomer rijst wordt verbouwd. Hier en daar zien we biggen scharrelen, of een buffel waterbufeel kouwend op wat gras, een hond of een stel kipjes alles loopt door elkaar. In de dorpjes staan eenvoudige huisjes met een groententuintje en een kleine stal voor de dieren. De gids verteld ons dat de mensen hier nog zelfvoorzienend kunnen leven.
De levensstandaard van de mensen zet ons aan het denken. Wat zijn basisbehoeften? is dat een dak boven je hoofd en eten? Of hoort een tv en de kans om naar de universiteit te gaan daar ook bij? Sommige kinderen van de bergstammen lopen met mobieltjes en de huisjes zijn voorzien van een televisie. Maar tegelijkertijd komt Unicef hier een waterleiding aanleggen en smeekt een vrouw Loes voor d'r gympen omdat ze geen geld zegt te hebben voor nieuwe schoenen. Het is een tegenstrijdige wereld.


Naar China!
Wat zijn we trots als het lukt om goed en wel in een hostel in Kunming aan te komen. Reizen van Sapa naar Kunming klinkt voor jullie misschien niet als een groot avontuur maar dat is het voor ons wel. Net als eerdere keren zijn we lichtelijk gespannen over het starten in een nieuw land. Op internet stikt het ook nog eens van de rampverhalen. Zo schrijft men dat de douanebeambte je hele baggage doorzoeken en je lonely planet dan innemen. De lonely planet is door ons lichtelijk sarcastisch ook bestempeld tot holy planet. Dit is omdat we lachen om mensen die dit boek gebruiken bij al hun beslissingen maar tegelijkertijd kunnen wij zelf toch ook echt niet zonder het naslagwerk. Uit voorzorg scheuren we de belangrijkste pagina's voor het begin eruit. Daarna kaften we het boek en stoppen het diep weg in onze baggage. Eenmaal op de grens lijkt alles voor niets. In een oogwenk zijn we vietnam uitgestempeld en de stempel om China in te mogen staat ook enkele bureaucratische formuliertjes later in ons paspoort. Juj! Ook lukt het zonder 1 woord chinees om een pinautomaat te vinden, een buskaartje te kopen, te lunchen, boodschappen te doen en op tijd in de juiste bus te stappen op naar Kunming.


Eerste indruk
't China waar we zijn beland is een wereld van verschil met Vietnam. De stad Kunming heeft brede goede wegen, mega grote flats, en ruime winkels! Het is er druk maar het verkeer is verbazend stil. Geen racende scooters meer maar stille elektrobikes die ons voorbij vliegen (levensgevaarlijk! omdat je ze niet aan hoort komen). Toeteren? In Vietnam horen de herrie van de voertuigen er gewoon bij. Hier is toeteren geen gewoonte meer van bestuurders. Het is wennen om ineens in zo'n totaal andere leefomgeving te zijn.
En dan hebben we het nog niet gehad over de taal. Praktisch niets kunnen we meer lezen en geen enkel woord kunnen we verstaan. Eten bestellen, de weg vragen of afdingen, in Vietnam konden we dat bijna vloeiend. hier is de taal een groot raadsel. Toch hebben we hele gesprekken met mensen. Ze beginnen doodleuk in het chinees hele verhalen tegen ons te vertellen. Engels? Dat lijkt voor hen net zo'n raadsel als chinees voor ons is. Zelfs op toeristische plekken is de kennis van Engels nihil. We zullen toch weer aan onze taalkennis moeten gaan werken.


Technische gegevens
Dag  8 Aankomst Sapa bezoeken Cat Cat village
Dag  9 Trekking naar homestay
Dag 10 Trekking door vietnamese bergen
Dag 11 Rustdag in Sapa
Dag 12 Vertrekken naar Hekou (China) Nachtbus naar Kunming
Dag 13 Aankomst Kunming, acclimatiseren en ogen uit kijken
Dag 14 Bezoeken bamboetempel en siteseeing Kunming


Antwoord op jullie
Annemie: Heeft Erik nu ook een mooi rugzakje gekocht?
In Vietnam heeft Erik een grote north face backpack gekocht voor 18 euro. Alle spullen passen prima in de 120 liter tas. Alleen dragen is nog even wennen. Zwaar!

Stans: Hoe doen jullie dat? Zetten jullie alle foto's op dvd, als back-up?
We hebben alle foto's op de laptop staan die zit in Erik zijn tas, dan heeft Loes nog een memorystickje als backup in haar moneybelt. Foto's branden en naar huis sturen staat nog op onze to-do list. Maar net als in Nederland kunnen sommige acties erg lang op dit lijstje blijven staan.

Greet: Frans gaat 3 weken fietsen in de Mekong Delta. Hebben jullie nog tips?
Fietsen in de mekong is erg mooi. 3 weken in de delta is echter best lang. Een paar dagen aan het strand van Phu Quoc vinden wij dan ook een aanrader. Owja probeer ook zeker de kleinere wegen uit!
9 Responses
  1. Annemie. Says:

    Ni hao Loesje en Erik.
    Wat leuk dat het gelukt is met jullie site. Ik ben wel weer reuze benieuwd naar jullie avonturen in China. Heel veel geluk daar in dat onmetelijk grote land.
    Wij baggeren nog wel enkele dagen door de sneeuw.Dat is wel wat anders als door de modder maar het heeft wel iets. Om als allereerste wandelaar (de sporen van een haas of konijn tel ik dan niet mee)door de sneeuw bij het Reindersmeer te lopen is toch wel een heel mooie ervaring.
    Tot snel maar weer.
    Groetjes,
    Annemie.


  2. Mark Says:

    hallo schwester en erik,
    ik dacht dat jullie voor 1 jaar continu zomer gingen :p
    ik kijk in ieder geval al uit naar de zomer. Maar wij hebben gelukkig eerst nog Carnaval :) gaan jullie daar ook een beetje carnaval vieren, of niet? Veel plezier nog in China.

    grts Mark


  3. Anoniem Says:

    Ha lieve Erik en Loes,

    Gelukkig er staat weer wat op jullie site.
    Wat hebben jullie weer een avonturen beleefd, echt spannend om de Chinese grens over te komen.
    Als de Chinezen chinees tegen jullie praten, mooi makkelijk, praten jullie toch gewoon nederlands tegen hun! Een brede lach erbij en alles komt goed.
    Hoe liggen de prijzen daar ten opzichte van Vietnam, moeten jullie de tent gebruiken of kan daar nog gewoon een hotelkamer binnen jullie budjet geboekt worden?
    Bij ons is alles rustig en koud.
    O, ja, met Oma haar nieuwe heup gaat het zeer voorspoedig, ze mag eerdaags het ziekenhuis al verlaten. Het is nu afwachten of ze naar een revalidatiehuis kan, of dat ze gewoon naar haar eigen huis moet.
    Als ze thuis komt, zal ze jullie wel gauw weer een berichtje sturen.
    Doei, schattebouten tot het volgende bericht,

    Groetjes van mama uit Baarlo


  4. Sanne Says:

    Ha Loes en Erik!
    Leuk weer een verhaal te lezen! Ben zelf vandaag teruggekomen uit Spanje. Ben vrijdag met de bus naar Spanje gegaan (Benidorm) voor het werk. Heb mijn collega's in Spanje ontmoet en de hotels en appartementen bekeken die wij aanbieden. Erg leuk!!! Maar vandaag ben ik weer teruggevlogen.
    Erik een backpack gekocht voor 18 euri? Wow! Das goedkoop. China lijkt me trouwens ook een heel apart land! Heel veel plezier!

    xxxx Sanne


  5. Malou Says:

    Wat een wereld van verschil: de hele maand geen foto's van jullie avontuur, gluhwein drinken met een dikke jas aan en stille scooters in het anders zo lawaaierige Azië: ben benieuwd wat China nog allemaal gaat brengen! Hoe zit het trouwens met jullie paspoort, is die niet onderhand helemaal vol met stempels? Of hebben jullie een speciaal reizigerspaspoort met meerdere blaadjes?

    Liefs,
    Malou


  6. Anoniem Says:

    Erik en Loes jullie kennen mij waarschijnlijk niet. Ik ben een tante van Erik zijn moeder, en een zus van oma "de journaliste".
    Zojuist je moeder aan de telefoon gehad, en daar kreeg ik deze info van.
    Leuk om o.a. het reisverslag van Vietnam te lezen, daar wij ook in al die plaatsen zijn geweest. Ik blijf jullie graag volgen met jullie bijzondere onderneming. Heel veel reisplezier en de groetjes van ons tante Rina en oom Harry


  7. Malou Says:

    ps. Baardje staat je goed Erik!!


  8. Annemie Says:

    Hoe kan het dat we nou wel foto's zien??
    Annemie.


  9. Petra Schreurs Says:

    Hallo Loes en Erik,

    Geweldig om jullie avotnuren te lezen. Ik ben zeer benieuwd wat jullie van China vinden (wij zijn in de zomer van 2006 daar geweest). Mochten jullie nog ideeen nodig hebben (maar ik vermoed dat jullie er al meer dan genoeg hebben), kijk maar even bij ons op de website (http://timenpetra.nl/china2006/index.htm). Veel plezier.

    Groetjes Petra Schreurs


Een reactie posten