Wekelijkse update; week 23







Zondag 7 februari
Dali




Deze week:
- Siteseeing rondom Kunming
- Bussen
- China zoals het zijn moet
- Wc's
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie




Siteseeing rondom Kunming
Mustsees rondom Kunming zijn het stenenwoud en de Westhill. Samen met veel! chinese toeristen genieten we van deze mooie plekken. Het stene woud is een apart natuurverschijnsel en heeft geweldige uitzichten. Ook vanaf de Westhill hebben we prachtig uitzicht over de stad Kunming. En dankzij dit geweldige hotel kunnen jullie daar deze week van meegenieten in ons.



Bussen
China kent geen strippenkaarten. Het gemak dient de mens en de chinees stopt 1yen (+/- 10 eurocent) in de busbox en hij mag met stadsbus mee zo ver hij wil tot aan het eindstation. Omdat we erg veel gebruik maken van de stadsbussen in de grote stad moeten er wel 1yen briefjes gespaard worden. Erik is tegenwoordig chef 1yen briefjes, voordat hij het wist had hij genoeg briefjes om heel china rond te toeren. Voor de lange busreis van Kunming naar Dali moet wel gewoon een kaartje gekocht worden op het station. En ondanks dat we 's ochtends op het verkeerde bustation staan (Oost) lukt het ons om de zelfde dag nog de bus naar Dali te pakken vanaf het west busstation. Het openbaarvervoer is prima geregeld en zo zitten we nu in de bergen van China.


China zoals het zijn moet
In Kunming waren we verbaasd door het China dat we daar zagen. De grote drukke moderne stad was niet wat we hadden verwacht. 400 km verder krijgen we toch het mooie China te zien waar we op hoopten.
Dali is een gezellig toeristenstadje gelegen aan een groot meer hoog in de bergen (1900mtr). In het sfeervolle autovrije centrum genieten wij van de gezellige restaurantjes en souvenierswinkeltjes.
We bezoeken de drie pagoda's van Dali uit de Tang Dynasty (713 AD - 741 AD) De 3 torens zijn ooit door 70800 werklieden gebouwd en kostte toen 43514 jin goud. Tegenwoordig zijn de torens niet meer het indrukwekkendste op het terein. Het grote nieuwe tempelcompelex dat er achter ligt maakt meer indruk. Prachtig liggen de kleurige gebouwen tegen de heuvel aan. De sfeer is overdonderdend. De rust, de gongs en zingende monniken, het wijdse uitzicht over Dali en het meer, de geur van wierook, de glimmende boedhabeelden, de besneeuwde bergen met de blauwe lucht tegen de achtergrond, we vinden het geweldig.




WC's
Het woord WC komt van het engelse woord 'water closet'. Water closet is een samenstelling van "water" en "closet" Closet betekent afgescheiden ruimte, kast, privékamer. In de tweede helft van de 18de eeuw werd het 'privaat' in Engeland voorzien van een waterspoelingsinstallatie en zo ontstond het watercloset. Vanwege het hygienische voordeel werd deze uitvinding door vele landen overgenomen en zo ook de naam. In China vind je ook WC's maar of deze naamgeving terecht is stellen wij ter discussie. Privekamer is namelijk niet hoe wij de wc's hier zouden omschrijven en ook waterspoeling is niet per defenitie aanwezig in een chinese wc.


Een toiletbezoekje in China is dan ook een hele nieuwe ervaring. Een toilet gebouw kan zo maar bestaan uit een kamer met aan weerzijden een smalle geul. Die geul wordt verdeeld in apparte 'hokjes' door rechtopstaande schermen. Bij het doen van je behoefte hurk je neer tussen twee schermen en probeer je vooral zo min mogelijk adem te halen om te voorkomen dat je flauw valt van de penetrante geur. Daarnaast probeer je niet naar je overbuurtje te kijken om je er niet al te erg bewust van te worden dat 'prive' niet van toepassing is hier. Als je dan klaar bent en bij het naar buiten lopen per ongeluk een blik werpt tussen een van de andere schermpjes kun je zo maar recht in het gezicht kijken van een neergehurkte Chinees, of nog erger, een aanblik van een vers nog nadampend chinees drolletje...


Technische gegevens:
Dag 15 Bezoek aan stenen woud
Dag 16 Niets doen, Loes ziek
Dag 17 Bezoek aan Westhill Kunming
Dag 18 Reisdag naar Dali
Dag 19 Bezoeken 3 pagoda's Dali
Dag 20 Relaxdag in Dali
Dag 21 Bergwandeling op 2500mtr Dali
Hele week zonning strak blauwe lucht met temperatuurtje van +/- 19 graden in Kunming en 7 graden in Dali


Antwoord op jullie:
Annemie: Hoe kan het dat we nou wel foto's zien?
Het hostel waar we nu verblijven heeft een internet lijn via Hong Kong. Omdat daar niets is geblokkeerd kunnen wij hier op de computer lekker toch onze website bijwerken en foto's plaatsen. Dus toch alvast wat kiekjes vanuit China.

Malou: Hoe zit het trouwens met jullie paspoort, is die niet onderhand helemaal vol met stempels? Of hebben jullie een speciaal reizigerspaspoort met meerdere blaadjes?
Beide hebben we een nieuw paspoort aangevraagd voordat we gingen. Een boekje vol lege bladzijden die volgestempeld kunnen worden dus. Extra bladzijden hebben we (als het goed is) niet nodig.

Sanne: Erik een backpack gekocht voor 18 euri?
Zoals jullie op de labeltjes van jullie kleren en spullen kunnen zien. Wordt een groot deel daarvan geproduceerd in Azie. Dit maakt dat de spullen die duur in Nederland in de winkels hangen hier voor de helft van de prijs worden aangeboden.
Daarnaast zijn de aziaten meesters in kopieren. Gekopieerde lonely planets, nagemaakte rugzakken, fleecetruien, winterjassen, noem maar op. Alles is hier te krijgen voor een schijnje.
Onze aankopen in Vietnam: Voor Loes een Puma boxer, een Replay broek, een North Face jas en de lonely planet van China samen voor 47 euro. Voor Erik, een Calvin klein boxer, een Louis Vuitton spijkerbroek, Nike sokken, een North Face jas en de backpack samen voor: 68 euro

Mark: gaan jullie daar ook een beetje carnaval vieren, of niet?
Als jullie zaterdag biertjes gaan drinken met vasteloavend hebben wij lentefestival ofterwel: Chinees nieuwjaar. Dus voor ons ook een feestje alleen dan met veel vuurwerk om de boze geesten te verjagen en goed het jaar van de tijger in te gaan.
7 Responses
  1. Annemie Says:

    Hallo allebei.
    Wat een mooie foto's van China. Die bloesem is dat nou toeval of bloeit die het hele jaar door?? En die pagodes, ja dan moeten wij toch naar de Efteling!!
    En ik lees niks over de bergwandeling. Is die niet doorgegaan door ziekte?? Het lijkt me zo mooi om daar rond te wandelen.
    Hier is de sneeuw weer weg maar het wordt weer koud en misschien een beetje sneeuw aan het eind van de week. Lekker koud met Carnaval dus. Alles gaat zijn gangetje en ik heb wel zin in het voorjaar maar dat duurt nog wel effe.
    Geniet dadelijk van het Chinese nieuwjaar en zorg ervoor dat je niet weer dakloos wordt!!
    Heel veel groetjes van ons in Holland.
    Annemie.


  2. Joep Says:

    Hoi Erik en Loes,
    hebben ze daar geen scheermessen? Erik lijkt meteen tien jaar ouder!! Een echte wereldreiziger, wel klasse!!!
    Veel plezier nog.
    Joep


  3. Ingeltje Says:

    Hoi Loes en Erik,
    Ik vind het nog altijd maar een vreemd idee dat jullie ergens aan de andere kant van de wereld rondzwerven en allemaal geweldige dingen zien en meemaken! Iedere week neem ik weer even de tijd om jullie verhaaltje te lezen en word ik weer jaloers op jullie! Geniet er maar lekker van en ik kijk alweer uit naar het volgende verhaaltje!
    Xx Inge


  4. Anoniem Says:

    Lieve Loes en Erik,
    Hier weer een berichtje uit Baarlo.
    Mooi dat jullie site op deze manier door kan gaan.
    Voor Pap en Mam herkennende foto's, daar we een kleine 2 jaar geleden ook door China zijn gereisd. Vooral die wc's, als ik ze zie, dan ruik ik ze weer!
    Gister zijn we bij Oma en Beppe in Friesland geweest. Met Oma gaat het heel goed, we denken dat ze wel snel naar haar eigen huisje kan terug keren. Ook hebben we samen met de familie de verjaardagen van Alex en Marijke gevierd, reuze gezellig. En die Marijke had alles zo perfekt verzorgd. Voor de rest alles rustig hier.
    Doei, schattebouten, kus van Mama uit Baarlo


  5. Sanne Says:

    Haha die wc hokjes! Ofja hokjes.. :p Getsie moet er niet aan denken.. Verder vind ik het allemaal superleuk om te lezen wat jullie meemaken!

    Ik zal er met de vastelaovend ook een paar voor jou drinken Loes ;).

    xxxx


  6. Olga Says:

    Hoi Eric en Loes,
    Hartstikke leuk wat van jullie te horen via de Viking mail. Heb al vaak aan jullie gedacht, en ook wel eens gezocht, maar nu dus eindelijk jullie weblog bij de hand. Wat zou ik dolgraag in jullie schoenen willen staan. Vietnam en China lijkt me helemaal te gek. En het je moeten behelpen met taal en wc's (als voorbeeld) brengt je zelf ook terug naar de basis. Ik ga jullie zeker verder volgen! geniet er met volle teugen van, want zoiets komt nooit meer in de herhaling, zelfs niet als je er nog ooit terug zou komen! En een goede Nieuwjaarsviering toegewenst! Olga van Kollenburg


  7. Imke Says:

    Hee Eric en Loes
    Ik sprak je net via de msn, wel grappig zo aan de andere kant van de wereld. Tsja zo kan er in een mensen leven veel veranderen als je elkaar een tijdje niet spreekt.
    Maar als ik dit allemaal zo lees is die verandering helemaal niet vervelend. Ik zou er bijna jaloers op worden, maar ja reizen met een kleintje wordt nu iets lastiger. Dus genieten we daar maar lekker van.
    Ik ben zelf in september nog op huwelijksreis geweest naar Thailand, erg mooi land. Dat laten jullie foto's nog maar eens zien.
    Erg sportief trouwens om met de fiets te gaan, wat een durf echt super. Inderdaad zo zie je veel meer van de omgeving. Ik zelf heb gefietst door bangkok dat was opzicht al heel bijzonder. Hoeveel km hebben jullie op het einde in de benen?
    Nou ik wens jullie nog heel veel plezier en geniet van elk moment. Wie weet tot op de parkfeesten.
    Groetjes Imke (nu van Baal)Lamers


Een reactie posten