Wekelijkse update; week 24



Zondag 14 februari
uitrusten in Lijiang
(foto is uit Shangrila)





Deze week:
- Stress we gaan naar 3300 meter
- Een busreis naar een sprankje tibet
- Shangri-La
- Lijiang
- Oud op nieuw
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


Stress! we gaan naar 3300 meter
Hoog in de bergen is de lucht ijler dan bij ons op zeeniveau. Dit kan hoogteziekte veroorzaken. Iets wat in eerste instantie gewoon heel vervelend is maar zonder behandeling in ernstige gevallen tot de dood kan leiden. (voor uitleg zie hieronder) Deze kennis maakt ons een tikkie hypochondrisch als we van Dali (1900 m) naar Shangri-La (3300 m) vertrekken. Het advies is namelijk niet meer dan 300 meter per dag te stijgen in hoge bergen. Bang voor hoofdpijn doen we tijdens ons verblijf op hoogte erg rustig en drinken extra veel water (uitdroging verergert de sympthomen) We merken het wel, het beklimmen van een klein heuveltje levert druk op de borst op en maakt ons meteen buitenadem. Gelukkig ervaren we verder geen enkel probleem. We halen opgelucht een flinke teug adem als we weer op normale hoogte zijn beland.


Een busreis naar een sprankje Tibet
De busreis van Dali naar Shangri-La duurt lang. Ondanks dat vinden wij de tocht geweldig. De bus rijdt door de bergen en dat biedt prachtige vergezichten. Besneeuwde vijfduizenders en kloven met een stromende rivier erdoor. Als we dicht bij onze bestemming komen krijgen we te zien waar we voor gingen. Er lopen kuddes jakken op een uitgestrekte hoogvlakte.
Er staan stupa's met gebedsvlaggetjes op de grasvelden, en we rijden langs tibetaanse huisjes met mooi houtsnijwerk.
Vanuit de bus genieten we intens van deze geheel nieuwe omgeving. Als we twee dagen later een fiets huren zien we het bijzondere landschap opnieuw van dichtbij. Misschien toch ooit terug naar tibet..?






Shangri-La
Tibet kun je alleen bereizen als je een dure vergunning aanvraagt en je aansluit bij een groepstour. Na ons korte verblijf in Nepal in 2008 zijn we erg benieuwd naar Tibet maar door de restricties besluiten we er niet naar toe te gaan. Om toch een beetje tibetaanse sfeer te proeven gaan we naar Shangri-la, een plaatsje aan de rand van het tibetaanse gebied waar ongeveer 90% van de bevolking tibetaans is en een toeristisch centrum is gebouwd in tibetaanse sfeer.
In het oude centrum zijn de straatjes gevuld met oude huisjes waarin souvenierswinkeltjes gevestigd zijn. De restaurantjes zijn sfeervol maar het geheel is verlaten en koud. Het is momenteel niet het seizoen om hier naar af te reizen vanwege de kou. Toch genieten wij van de omgeving en hebben ons gewaagd aan een maaltijd met jakvlees (erg lekker) en een beker jakboter thee (iets minder lekker).
Enkele kilometers buiten de stad ligt een groot klooster. Naast ons zijn er vele Tibetaanse-chinezen die er komen om te offeren en hun respect te betuigen aan de goden.
De tempels zijn beschilderd met kleurige afbeeldigen van verschillende goden . Binnen hangen witte en gekleurde doeken en staan gouden boedha's te glimmen in het licht van jakkaarsen. De kaarsen zijn gemaakt van Jakboter en het verbranden ervan vult de ruimte met een vreemde geur. Daarnaast klinkt het monotone gezang en getrommel van de monniken. Een mooie nieuwe tibetaanse ervaring.




Lijiang
De 13de is het oudjaarsavond, om dit mee te vieren zonder problemen hebben we een kamer gereserveerd in Lijiang. Het is een grote stad in de bergen (2400 m) die een groot oud centrum heeft. Een wirwar van oude straatjes met waterweggetjes, en oude huisjes gevuld met souveniersshops en restaurantjes.








In het park van de stad is de meest gemaakte foto van china. We kwamen dit plaatje al op verschillende computers tegen als bureau achtergrond. Helaas hebben wij pech en hangt er een wolk voor de beroemde snowmountain. Voor ons is het dus geen tempeltje aan het meer waarin de vijfduizender in reflecteerd. Maar een tempeltje aan het water zonder uitzicht op de bergen.


Oud op nieuw
Twee 200klappers voor 30 eurocent per stuk, vuurwerk kost hier nog niet de helft van wat we betalen in Nederland. Dit merken we de 13de (oud jaars dag) dan ook goed. De hele dag een hoop geknal en af en toe een plotseling rood of groen oplichtende hemel. Om 12 uur s nachts wordt er vollop geknald om de boze geesten te verjagen. Vanaf het dak van ons hostel kijken we uit over de stad om het vuurwerk te zien. Een gezellig feestje dat door chinese vooral een familie aangelegenheid is maar wat ook zorgt voor een gezellige sfeer in de lokale barretjes. Problemen door de landelijke feestdag hebben we tot nu toe nog niet gehad.
 

Technische gegevens:
Dag 22 Wandeling in Dali
Dag 23 Busrit naar Shangri-La
Dag 24 Bezoek aan klooster 
Dag 25 Fietsen rondom Shangri-La
Dag 26 Busrit naar Lijiang
Dag 27 Bezoeken Dragonpool Lijiang, Loes ziek oudjaarsavond
Dag 28 Lijiang uitrusten
Hele week zonning strak blauwe lucht met af en toe een wolkje met temperatuurtje van +/- 10 graden in Lijiang en 2 graden in Shangri- La


Antwoord op jullie:

Allereerst een fijne Vasteloavend!!

Imke: Hoeveel km hebben jullie op het einde in de benen?
Oeps vergeten te kijken wat de kilometerstand was toen we de fietsen verkochten. Maar naar schatting hebben we in totaal 5000km gefietst.

Joep: hebben ze daar geen scheermessen?
Aziatische vrouwen vallen op 'mannelijke' mannen dus met haargroei. De vietnamese mannen hebben nauwelijks baardgroei. Als er dan toevallig 1 haar op hun wang durft te verschijnen laten ze die het liefst zo lang mogelijk groeien. Resultaat: Vietnamese mannen met 2 lange haren vanuit een pukkel op hun wang Iew!. Maar Erik kan de mogelijkheid om indruk te maken op de vrouwtjes hier natuurlijk niet laten lopen en blijft nog even sparen.

Annemie: Die bloesem is dat nou toeval of bloeit die het hele jaar door??
Het chinese nieuwjaar wordt hier ook wel lentefestival genoemd. Waarschijnlijk omdat we momenteel de lente te gemoed gaan. Wij denken dus dat we geluk hebben met deze mooie bloesembomen omdat we in de juiste tijd van het jaar zitten.


Ps. Voor geintereseerde een korte technische uitleg over hoogteziekte:
21% zuurstof bevat de lucht waarin wij leven. Dit is onafhankelijk van hoogte. Bij ons op zeeniveau word de lucht door zijn eigen gewicht (luchtdruk) samengeperst tot een aangename dikte. Beklim je een berg dan wordt de laag lucht boven je kleiner. Een dunnere laag lucht levert minder druk (gewicht) op. Hierdoor bevat de lucht op hoogte per vierkante meter minder moleculen zuurstof. Hoe lager de luchtdruk is hoe minder zuurstof er beschikbaar is voor je lichaam. Gebrek aan zuurstof kan verschillende klachten opleveren. De eerste vorm noemt met acute hoogteziekte, klachten zijn: hoofdpijn, slapeloosheid, gebrek aan eetlust en misselijkheid. In ernstigere gevallen ontstaat er longoedeem. Je krijgt dan last van benauwdheid, een snelle pols en pijn op de borst. De derde vorm van hoogteziekte is de ontwikkeling van hersenoedeem. Klachten zijn: extreme hoofdpijn, Verlies van beoordelingsvermogen, hallucinaties en dubbelzien. Als er geen actie wordt ondernomen kan de hoogte ziekte leiden tot de dood.
5 Responses
  1. Annemie. Says:

    Ni Hao
    Nogmaals een gelukkig nieuwjaar. hebben jullie onze foto niet kunnen bekijjken?? Hadden we zo ons best op gedaan.
    We sturen hem wel als jullie China weer uit zijn.
    Wat een geweldige week hebben jullie achter de rug. Gaat dat zo nog effe door in China of hebben jullie dadelijk het mooiste het eerste gehad.
    Jammer dat de foto's niet op het blog staan. Was reuze benieuwd naar de plaatjes.
    Loes, ophouden met ziek zijn. Dat is nou mooi geweest.
    Heel veel geluk de komende week met het vervolg van jullie reis.
    Doei, doei.
    De carnavalsvierders (haha) uit Venray.


  2. Annemie Says:

    De foto's staan er nu wel op. Wat mooi!!!!!!!!!!!!!


  3. Olga van Kollenburg Says:

    He Erik, je weet toch wel dat shangri-la de plaats is van de eeuwige jeugd... Zolang je daar blijft wordt je niet ouder, zo gauw je het dal verlaat krijg je de leeftijd die bij je hoort. een prachtige (zwart wit) film van gemaakt: tranen met tuiten als de mooir jonge vrouw plotseling 150 jaar oud blijkt te zijn. Het effect kun je je wel voorstellen. Vraag aan jullie hoe belangrijk je je jeugdig elan en uiterlijk vinden......
    geniet vervan en groetjes,
    Olga


  4. Anoniem Says:

    Lieve Loes en Erik,
    Hopelijk is Loes weer wat opgekapt, anders is er in Lijiang vast wel een goede dokter!
    Ja, Lijiang is een prachtige plaats, het venetië van het oosten, wordt het volgens de site van wikipedia wel genoemd. En wat een aparte landschap, prachtig hoor die foto's, we genieten er van!
    Doei,
    Hartelijke groetjes uit het nog besneeuwde Baarlo
    Mam.


  5. Marleen W Says:

    Hee reizigers!
    Fijn om weer een verhaal te lezen. Jammer dat Tibet nu geen optie is om doorheen te reizen, maar leuk dat jullie toch de sfeer hebben kunnen proeven :).
    Wow, op wat een hoogten zijn jullie al geweest zeg! Wat een varierende reis. Super!
    Ondertussen is de carnaval hier alweer geweest. Misschien dat ik jullie nu eens jaloers kan maken, want het was echt super!
    Groetjes Marleen


Een reactie posten