Wekelijkse update; week 21







Zondag 23 januari,
Wintershoppen Hanoi,







Deze week:
- We did it
- De fietsen zijn weg
- Siteseeing Hanoi
- Halong bay
- Nieuw hoofdstuk beginnen
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


We did it

Oke, we hebben niet alle kilometers van Bangkok tot Hanoi afgelegd per fiets. Maar we zijn wel op onze tweewielers Hanoi binnengereden. De eindbestemming van onze fietsreis. Dat betekent dat er een eind komt aan hoofdstuk 2 van onze reis ('t fietsen in Azie). Volgens 't plan zouden we de fietsen hier achter laten en verder gaan naar China zonder fiets.


Fietsen in Azie was een avontuur opzich. Het was af en toe zwaar maar tegelijkertijd ook een geweldige manier om door Azie te reizen. We begonnen onwetend en de afgelopen weken hebben we veel geleerd.
 Al die dingen die we on the way hebben geleerd kunnen we in de toekomst gebruiken bij een volgende fietsreis. Want eens een wereldfietser, altijd een wereldfietser.

(Er is zelfs een klein ideetje ontstaan over nieuwe fietsen kopen in NieuwZeeland....)


De fietsen zijn weg
De fietsen zijn verkocht. Het is nog steeds niet helemaal tot ons doorgedrongen, maar ze zijn echt weg. Volgens plan zouden we de fietsen in Hanoi verkopen. Maar aan wie...? Thuis bedachten we dat we de fietsen bij het ontbreken van een geschikte koper gewoon weg zouden geven aan een goed doel. Echter kwalitatief goede fietsen zijn hier een schaars goed dus hoopte we toch een redelijk bedrag voor onze fietsen te krijgen. Potientiele kopers waren lokale expats, wereldreizigers die per fiets verder willen gaan, toeristenbureautjes die mountinbiketochten aanbieden en rijke vietnamezen. We zetten een advertentie op een lokale website en we hangen enkele advertenties op in de stad. De zelfde dag nog hebben we potientiele kopers. Na wat onderhandelen zijn de fietsen verkocht aan een vietnamees. Erik is blij met de opbrengst van 280 euro. Loes had wat harder en langer willen handelen omdat ze van mening is dat de fietsen met alles er op en eraan meer waard waren. Maar hoe dan ook, we hebben een mooi extra zakcentje en kunnen beginnen aan hoofdstuk 3.


Siteseeing Hanoi
De stad Hanoi is in eerste instantie niet wat wij ervan verwachten. Het is geen Ho Chi Minh City maar een kleinere rommelige stad. Er is weinig te doen en weinig te zien vinden wij. Ook een gezellige toeristenwijk ontbreekt er een beetje aan. Toch hebben we tussen het fietsverkopen door nog wat toeristendingetjes bezocht.



Waterpuppets
Meer dan 1000 jaar geleden ontstond onder de rijstboeren in Noord-Vietnam een kunstvorm: een waterpoppentheater. Het lijkt op onze eigen poppenkast maar dan gebeurd het vanuit het water. Een kleurijk schouwspel met livemuziek, een vietnamees avondje uit.

Ho Chi Minh mausoleum
Rugzakken moeten in een kluisje! Hier naar links! Die camera mag niet naar binnen! Maak een rechte rij! Hier de gang in! Niet langs elkaar lopen! Haal je handen uit je zakken! Deze kant op! Ben stil! Loop door! Het voelt erg vreemd om de bevelen van de soldaten op te volgen. Gedrild lopen we braaf achter elkaar aan over een rode loper het Mausoleum van Ho Chi Minh in. Ho Chi Minh wordt gezien als de vader van het huidige Vietnam. Het is de man die noord en zuid herenigde tot het huidige Vietnam en het communistische regiem aanvoerde. Vele vietnamezen verafgoden hem en komen dan ook speciaal naar het mausoleum om hun respect te uiten. Voor ons is het niet meer dan een aparte gewaarwording. Het lijf ligt in het midden van een hoge vierkante marmeren zaal in een glazen kist. Rondom de kist staan 4 bewakers, op het looppad staan meer bewakers die de orde bewaren en zorgen dat je netjes doorloopt. We doen braaf wat ons gezegt word en laten onze ogen glijden over het stijve witte lichaam. De hele ervaring is surrealistisch en heeft voor ons minder waarde dan voor de vietnamezen die in de rij staan.


Halong bay

Misschien wel de bekendste toeristische trekpleister van Vietnam; Halong Bay. Het is een natuurfenomeen waar grote karstformaties vanuit de zee oprijzen en honderden kleine eilandjes vormen. Vanuit Hanoi boeken we een cruise om dit van dichtbij te bekijken. Als we met de bus richting de zee vertrekken regent het pijpenstelen, de rest van de dag blijven de weersomstandigheden slecht. We varen de haven uit en al snel glijden we tussen de rotsformaties door. Het is het een prachtig landschap.
Later wordt het een gezellige avond waarbij de aziatische karaoke natuurlijk niet kan ontbreken. (De aziaten zijn dol op karaoke, en maken dan graag van iedere gelegendheid gebruik om hun vaak valse stemmetjes ten gehoren te brengen.) Na een nachtje slapen op de boot is het weer wat opgeklaard, we kunnen nog genieten van het uitzicht op het water en varen terug naar de kust. Ondanks het regenachtige weer toch een cruise om niet te vergeten.



Nieuw hoofdstuk beginnen

De fietsen zijn verkocht, tijd om verder te gaan. Na verhalen van andere reizigers hebben we besloten in China niet alleen door Yunnan te reizen maar helemaal naar het bitterkoude Beijing te gaan. Er moest dus een visum geregeld worden. De Chinese ambasade in Hanoi wil dit niet voor ons doen. Dat is een tegenvaller. Gelukkig zijn er genoeg bureautjes die de visumaanvraag willen regelen (tegen een kleine vergoeding) en zo zijn we nu toch voorzien van een stempel in ons paspoort.


Technische gegevens
Dag 1 Stad bekijken, waterpuppets, mooi maar fris weer
Dag 2 Stadswandeling, visum regelen actief bezig met verkopen fietsen,
Dag 3 HCM mausuleum, actief bezig met verkopen fietsen
Dag 4 Fietsen verkopen, zware regen
Dag 5 Halong bay, regenachtig
Dag 6 Halong bay, regenachtig en koud
Dag 7 Warme kleding kopen, nachttrein naar Sapa


Antwoord op jullie
Sanne: Welk land raden jullie ons aan?
Er zijn zo veel mooie plekken op de wereld dat we hier geen goed antwoord op kunnen geven. Nu we hier in het koude noorden van Vietnam zitten willen we jullie wel aanraden te kijken naar het beste reisseizoen. Vietnam is prachtig als je in de juiste tijd bent. Maar die mooie groene rijstvelden uit de zomer kunnen veranderen in zompige modderpoelen in de herfst. Een gave waterval na het regenseizoen kan opdrogen tot een klein stoompje in het droge seizoen enzovoort. Dus onze tip, kijk welke landen een prettig seizoen hebben als jullie willen gaan.

Geert Hoe lang besteden jullie aan het maken van een pagina van jullie site?
De meeste tijd gaat misschien nog wel zitten in het kijken naar reacties. We voelen ons af en toe een kindje op sinterklaas avond als we de pagina openen om te zien of er nieuwe reacties zijn. Het schrijven en in elkaar zetten van de blog kost ook wel wat tijd. Gelukkig doen we het met veel plezier. We hebben het deze week opgemeten en we kwamen uit op: 140 minuten.
7 Responses
  1. Annemie. Says:

    Hallo Loesje en Erik.
    Ik weet inderdaad nog hoe het voelde toen wij, jaren geleden, ook de fiets hadden weggedaan in Frankrijkj. Weliswaar niet verkocht maar opeens zaten we zonder en dat voelde heel raar. Opeens moesten we alles lopend doen of met openbaar vervoer en wat zeker ook belangrijk is: opeens moesten we al onze bepakking dragen. Wij hadden toen niet zo'ln fijn rugzakje maar wij sjouwden met onze fietstassen voor onze buik richting station.
    Heeft Erik nu ook een mooi rugzakje gekocht?? Lijkt me wel handig!
    Tot stot, als jullie bedenken dat wij hier al heel lang in de kou zitten, overdag is het hier nog steeds rondom het vriespunt, dan is die kou in Beijing voor jullie niet verkeerd. Krijgen jullie een beetje medelijden met ons in ons kikkerlandje.
    Voorlopig is het nog niet koud bij jullie maar lenteweer zouden wij nu in Nederland zeggen.
    Geniet van de bergtocht.
    Annemie.


  2. Anoniem Says:

    Hoi Erik en Loes,

    Wat goed dat jullie de fietsen zosnel hebben kunnen verkopen.
    Mijn twee nichtjes reizen nu met een gehuurde auto door Nieuw-Zeeland. Dat is misschien ook een idee als je veel wilt zien in een korte tijd.
    We vinden het trouwens erg leuk dat jullie bijna wekelijks een verhaal op de site zetten. Dat zijn we nog een beetje op de hoogte van jullie avonturen... hier in het koude Nederland.
    Gr. Roy en Simone


  3. Joep Says:

    Veel plezier in China!!


  4. Malou Says:

    Weer een hoofdstuk afgerond, wat gaat het eigenlijk ook snel allemaal! Kan me voorstellen dat het gek voelt zo zonder fietsen, ineens weer afhankelijk van andere vormen van vervoer, maar ook met het OV kun je op veel mooie plaatsen komen. Nieuw Zeeland is trouwens ook een prima fiets land, Pieternel werkt nu bij een organisatie die avontuurlijke reizen per fiets organiseert, dus tegen die tijd kan zij jullie vast adviseren wat allemaal de moeite waard is. Grappig dat jullie je wel aan het karaoke gewaagd hebben, op Bali durfde ik toch niet het podium op ;) Waarschijnlijk krijgen jullie in China nog genoeg gelegenheid om jullie zangkunsten te vertonen ;) Wat ik me verder nog afvroeg is of jullie ook wel eens bij ontwikkelingsprojecten uit zijn gekomen onderweg en wat voor projecten dit dan waren.

    Ik duik weer de studieboeken in (wat is het leven toch soms oneerlijk ;)). Een goede start van het nieuwe hoofdstuk gewenst!

    Liefs,
    Malou


  5. Anoniem Says:

    Het is voor Oma ook inderdaad net St-Nicolaasavond ,als ik de avonturen van jullie weer kan lezen. Jullie zelf zullen wel denken is daar nou zoveel aan? Maar ik heb niet voor niets de wereldatlas alle dagen op tafel liggen en volg jullie ook via google-earth En vorige week was er op tv zo;n mooi programma van een avontuurlijke reis met scooters van z-Vietnam naar N-Vietnam toen heb ik vlug je ouders gebeld dat ze daar vooral naar moesten gaan kijken .Dezelfde weg als jullie hebben gedaan Over die beroemde pas en dan zien wij dat uitzicht wat jullie ook hebben gezien en..al die hoge rotseilanden daar gingen ze ook in Het ging gepaard met erg veel lol, een soort humor crosswedstrijd En.....ik heb natuurlijk ook Marian in curaçao die a,s Vrijdag thuiskomt En Ruud tot 23 Februari...En vanaf vandaag Bart in Alicante Hij is gister goed in Spanje aangekomen Dus als alles steeds goed gaat blijf ik genieten
    Ook heeft mijn broer Jaap (79j) in New Zealand een nieuwe laptop aangeschaft en Skypt hij nu met mij Leuk Hé Ik had zijn gezicht al bijna 15 jaar niet gezien Jullie zijn welkom daar.Loes en Erik dit was een extra groot St-Nic. cadeau van .....OMA


  6. Anoniem Says:

    Ha reisigers
    Ik zag dat joep zijn tekst wel erg klein is .joep iets meer vertellen over jullie wel en wee is voor deze wereld reisigers toch wel leuk/ Ik geniet altijd van de verhalen. frans vertrekt samen met een vriend zondag morgen, hij is nu de fietsen aan het inpakken, 3 weken fietsen in de mekong delta. hebben jullie nog tips?
    erik vorige week kwam ik jou moeder nog in de bieb tegen. even samen bij gekletst.Zo nu ga ik eerst wat eten klaar maken. dat is wel wat anders dan iedere dag uit eten is dat goed bevallen .Ik zou dat wel enkele weken wensen vorige week met 3 van de medewerkers van het eerst uur (van de compagnon) Thais gaan eten heerlijk. loes en erik ik wens jullie weer veel reis ervaringen Hartelijke groet greet


  7. stans Says:

    Haaa Loes en Erik,
    Fijn een nieuw hoofdstuk in jullie reis! Weer nieuwe avonturen...ben benieuwd!
    Een collega van Hai is nu ook voor een paar maanden aan het rondreizen in Zuidoost-Azie. Nu heeft die collega per ongeluk op een knopje gedrukt waardoor de foto's van Camobodja en Singapore op het kaartje geformatteerd zijn! Die hadden ze nog niet op dvd gezet. Dat lijkt me echt enorm balen! Ze was er dan ook een dag ziek van geweest. Hoe doen jullie dat? Zetten jullie alle foto's op dvd, als back-up? Want jullie zullen ook enorm veel foto's maken.

    Dus jullie gaan nu ook kou lijden. Mooi, dan kunnen we elkaar de hand schudden want in Nederland is het ook echt koud. Vanmorgen was het hier -10 graden, brrrrrrrr.... Succes met de omschakeling van lekker warm naar koud.

    Tot het volgende verhaal.
    xx stans


Een reactie posten