Wekelijkse update; Week 51










Zondag 22 augustus,
Rio de Janeiro, Brazilie


Deze week:

- Rio de janeiro
- Favella
- Souveniertjes
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


Rio de janeiro
Struinen tussen de sfeervolle huisjes met gekleurde luiken en balkonnetjes in Santa Theresa, minibikini´s kijken op het copacabanastrand, shoppen in de winkelstraat van Ipanima, van het uitzicht genieten bij het grote christusbeeld.

We amuseren ons goed in Rio de Janairo toch zijn we klaar om naar
huis te gaan.







Favella
Brazilie is een land met erg grote verschillen tussen rijk en arm. Er staan hier villa´s waar de bewoners zelfs personeel hebben om de garagedeur open te maken. Daarlangs liggen de favella´s; Grote wijken met kleine armoedige huisjes die stijl tegen de bergen liggen aangeplakt.
De favella´s zijn bekend om hun armoedigheid. Ze worden gerund door grote drugsbazen. Naar schatting verdient zo´n drugsbaas net zo veel als een europese profvoetballer. 10% van de drugs wordt verkocht in de favella zelf. De rest erbuiten. Je kan je voorstellen dat er tonnen met geld in omgaan. Dit maakt dat er regelmatig ´oorlogen´ zijn tussen de drie drugsgangs van Rio of tussen de drugsbazen en de politie.

Het wordt toeristen met nadruk afgeraden een favella binnen te lopen, toch kunnen wij een kijkje nemen onder begeleiding van een gids.

In de wijken zie je de stroomdraden als spinnenwebben boven de paadjes hangen. De mensen tappen het zelf af om zo gratis voorzien te zijn van elektrisiteit, Ook de watervoorziening is gratis en omdat ze illigaal op deze grond wonen betalen ze geen belasting. Geen belasting dus ook geen sociale service. Het afval wordt dus niet opgehaald en slingert rond tussen de kleine paadjes.
We gaan de berg op met het lokale vervoer; een motertaxi. Achterop bij een braziliaanse motermuis scheuren we de heuvel op. Hij lijkt er lol in te hebben om zo schuin mogelijk door de bochten te gaan en zo veel mogelijk andere voertuigen in te halen. Gelukkig is dit het enige beangstigende van de dag.
De wijk zelf ligt er slaperig bij. Geen mannen met geweren en geen lijmsnuivende kindjes en geen andere taferelen die we op voorhand hadden verwacht. Ondanks dat de ervaring minder criminaliteit uitstraalde dan we verwachtte was het toch een indrukwekkend bezoek.


Souveniertjes
Lieve familie, vrienden en lezers, met het nabij komende einde zijn wij aan het praktiseren wat we toch voor jullie mee kunnen nemen. Waar we ook gingen afgelopen jaar, overal vonden we kraampjes met sleutelhangers, bedrukte t-shirts. beeldjes, kaarten enz. In Azie kostte dat alles slechts een paar euro, hier in Brazilie durven ze de hoofdprijs te vragen.
Maar als we de spullen eens nader bekijken moeten we toch conculuderen dat de meeste souveniertjes onbruikbare rommel-dingen zijn.
Daarom hebben we het volgende bedacht: in plaats van kleinigheidjes voor jullie mee te nemen zullen we een goed voorraadje lokale cachaça inslaan (het hoofdingredient van caipirinha´s).
Jullie zijn allemaal uitgenodigd om snel een keertje te komen bijkletsen onder het genot van een echte caipirinha.


Dus, lieve lezers, bij deze alvast dankjewel dat jullie onze avonturen hebben gevolgd. Nog meer bedankt voor alle reacties! Het was geweldig om iets van jullie terug te lezen. Hopelijk hebben jullie net als wij veel plezier beleefd aan deze blog.

Volgende week: Week 52 De laatste blog!!!!


Technische gegevens

Dag 82 Rondstruinen op copacabana en ipanima, ligt bewolkt
Dag 83 Favella toer, wisselvallig weer
Dag 84 Rondlopen in Santa Theresa, zonnig/bewolkt
Dag 85 Stranddagje, zonnig
Dag 86 Naar Christusbeeld, zonnig
Dag 87 Stranddag, zonnig ligt bewolkt
Dag 88 Genieten van laatste dag, zonnig


Antwoord op jullie
Geen vragen deze week
7 Responses
  1. José Says:

    Lieve Loes en Erik,
    Een hele voorspoedige reis huiswaarts gewenst!
    Tot dinsdag op Schiphol.
    Groetjes,
    Pap en Mam Veenje


  2. Annemie Says:

    Hallo Loes en Erik.

    De laatste week voorbij!!!! Er rest jullie nog een dag, met veel zon, geloof ik. Als ik terugkijk wat is de tijd dan snel gegaan. En door het contact via dit Blog, MSN en af en toe een keertje skypen hebben we jullie goed kunnen volgen, de avonturen bijlezen en soms bijkletsen met camera. Zo leken jullie minder ver weg en was het gemis minder als wat ik vantevoren gedacht had. Het deed me goed jullie zo te zien genieten!!!!
    Maar dinsdag kunnen we jullie ook weer omhelzen, jullie in levende lijve zien en eindeloos bijkletsen (dat doen we ook wel woensdag als jullie moe zijn van het reizen en in de auto in slaap vallen).
    Wij, met zijn allen, wensen jullie een heel goede reis en pas op hoor, niet gaan smokkelen als jullie zoveel drank inslaan. Kun je op Schiphol alles weer inleveren.
    Tot dinsdagavond
    Annemie.


  3. Mark Says:

    Fijne reis!


  4. Anoniem Says:

    Heeey globetrotters,
    We zijn ontzettend blij dat jullie een ongelooflijke en onvergetelijke reis hebben gemaakt en dat het is gelukt om een jaar lang intens van alles te genieten. Maar.....we zijn natuurlijk ook blij als jullie in goede gezondheid weer op Nederlandse bodem komen. We hebben enorm veel zin om jullie weer te zien en dan gaan we er leuke Parkfeesten van maken :-)
    En natuurlijk komen wij cocktails drinken...jam jam.

    Een goede reis en tot volgende week (hihi dit hebben we een jaar niet kunnen zeggen tegen jullie)
    Groetjes Hai en Stans


  5. Anoniem Says:

    Hoi Erik en Loes, klinkt weer top! Leuk idee mbt de souveniertjes, snel eens langskomen! Wat was indrukwekkender? De favellas of de mini bikini's? Tot snel groet Joep


  6. Sanne Says:

    Ha Loes en Erik!
    Het einde is nu echt in zicht he! Ben zo benieuwd naar al jullie verhalen! We moeten inderdaad snel maar eens afspreken als jullie terug zijn. Maarja we zullen wel een nummertje moeten trekken dan ;). Komt goed!!

    Rio lijkt me zooo gaaf! Die foto van het uitzicht over de stad die in de avond is gemaakt met het Chistusbeeld ervoor is echt supermooi! Wat een uitzicht ook! Hier zou ik graag nog een keer naartoe gaan!

    Tot heel snel!!

    xxx


  7. José Says:

    Beste allemaal,

    Loes en Erik zijn gisteravond iets na 19.00 uur veilig en wel op Schiphol gearriveerd.
    Heerlijk!

    Pap en Mam Veenje


Een reactie posten