Wekelijkse update; Week 17









Ergens in de bergen van Vietnam 180 km voor Dalat, Zondag 27 december,





Deze week:

- De prijsvraag
- kerst filmpje
- Oorlogsverleden
- Een spintje trekken onder de grond; Cu Chi tunnels
- Voet je voor voetje door Ho chi minh
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


De prijsvraag
Natuurlijk zijn jullie hartstikke benieuwd naar het goede antwoord op onze prijsvraag van vorige week. Om eerlijk te zijn hebben we in het verkeer nog niet veel zwaar beladen fietsen gezien. Op een scooter is het een ander verhaal daarmee vervoeren ze echt alles en iedereen. Ben je benieuwd naar het antwoord? Bekijk het filmpje over kerst op onze site.

Kerstfilmpje


Oorlogsverleden
Net als Cambodja heeft Vietnam ook een recent oorlogsverleden. Het verschil is dat je het oorlogsverleden in Cambodja merkt maar in Vietnam zie je er op straat nauwelijks iets van. Dat het land nu bestuurd wordt door een communistische partij is ook op het eerste gezicht niet te merken. In het verleden is er behoorlijk gevochten om Vietnam. Voor iedereen die de geschiedenis niet kent: klik hier voor een korte toelichting.
In het warmuseum zien we foto's die genomen zijn tijdens de oorlog tussen de Vietcong en de Amerikanen. Gruwelijk! De Amerikanen hebben tijdens geen genade gehad met de bevolking van Vietnam. De foto's van de vrouwen en kinderen die
doodgeschoten werden, de dorpen die platgebrand werden en de slachttoffers van "Agent orange" (chemisch wapen dat Amerika heeft gebruikt) zijn misselijkmakend. Nog steeds kampt Vietnam met het probleem van de chemische wapens, er zijn vervuilde gebieden waar de chemische middelen in het water zitten. Het binnenkrijgen van deze stoffen veroorzaakt miskramen en misvormde baby's. Confronterend om de gevolgen hiervan op beeld te zien. Het zien van de expositie roept bij ons veel vragen op. De amerikanen worden namelijk in een erg slecht daglicht gezet. De beelden liegen niet maar de Vietcong waren vast ook geen lieverdjes? Wat er precies is gebeurd, wat was de aanleiding daarvoor en wat zijn de gevolgen, het wordt hier allemaal vanuit 1 oogpunt belicht. Misschien is het ons vertouwen in de westerse wereld? Misschien is het onze nuchtere blik? Wij krijgen in ieder geval het idee dat we niet het volledige verhaal zien.


Een spintje trekken onder de grond; Cu Chi tunnels

Om de Amerikanen weg te jagen was er in Zuid-Vietnam een verzetsbeweging: de Vietcong. Dit leger oppereerde via een web van ondergrondse tunnels 30 km buiten Ho CHi Minh City. Het leger van 16000 mensen leefde in deze tunnels. Van de 350 kilometer tunnel is er een stukje opengesteld voor toeristen. Er is een toeristentunnel gemaakt maar je mag ook de echte tunnels proberen.
Daar gaat Loes dan, met een lampje het kleine gat in. Het is 20 meter naar de uitgang maar in de kleine ruimte krijg ik het toch een beetje warm. Wat is het smal en pikdonker! Op handen en voeten kruip ik richting de uitgang en ik ben blij als ik het licht zie. De toeristentunnel doen Erik en Loes samen. Deze is iets ruimer uitgegraven zodat wij grote westerse mensen er doorheen passen. Maar met een gids die door de tunnel heen sprint is het nog een kunst om op de goede manier door de tunnel te kruipen. We zijn geen watjes en leggen de hele afstand naar de 'keuken' af (250 meter).




Voetje voor voetje door Ho Chi minh City

5 miljoen!
Nee, dit is niet het aantal inwoners van Ho Chi Minh City (dit is 6 miljoen) maar het aantal scooters dat er in de stad rondrijden. Je zou verwachten dat wij ondertussen wel chaotisch verkeer gewend zijn maar de straten van Ho Chi Minh City weten toch indruk op ons te maken. Maandags beseffen we ons dat we geluk hebben gehad dat we de stad in het weekend binnen gefietst zijn. Het hele verkeer staat namelijk vast. Lange rijen met scooters sluiten aan in de file. Op andere plekken in de stad vliegen de brommers met hoog tempo langs ons heen. De straat oversteken is geen makkelijke opgave met deze drukte. Het heeft geen zin om te wachten tot de weg rustiger wordt, dat wordt het namelijk niet. Je moet gewoon de weg op stappen en er voor gaan. Voetje voor voetje maar wel zelfverzekerd
stappen we naar de overkant, de scooters die ons naderen wijken vanzelf uit elkaar als de zee deed voor Moses. Op het midden van de straat draaien we ons gezicht de andere kant op. Nu komt het verkeer daar vandaag. Ook hier kijken we rustig hoe
de scooters voor ons uitwijken en langs ons heen verder racen. Het avontuur is geslaagd we leven nog :-)

Zoals beloofd (zie filmpje),
een eervolle vermelding voor Annemie Smits.
Proficiat!




Technische gegevens:
Dag 74, 00 km, Bezoek van refunication palace en pagoda
Dag 75, 00 km, Naar CuChi tunnels
Dag 76, 00 km, Naar war museum
Dag 78, 00 km, plannen en relaxen in Ho Chi Minh toch geen kerstmis
Dag 79, 00 km, Naar Spa (kuuroord) 1ste kerstdag
Dag 80, 84 km, 17,7 gem. vlak, Dau Giay
Dag 81, 76 km, 17,4 gem. glooiend landschap, locatie onbekend


Antwoord op jullie:
Annemie: Maar goed een heel andere kerst in een tropische sfeer is ook wel wat en bovendien hebben jullie denk ik een extra jaarwisseling (het chinese nieuwjaar?)
Ja, twee keer nieuwjaar voor ons dit jaar. Het chinese nieuwjaar TET valt in februari dus dan kunnen we ook mee gaan feesten.

Loesje: Gaan jullie straks nog een boek maken van alle avonturen?
Waarschijnlijk maken we voor onze zelf wel een boek met foto's en verhalen maar dat is pas een zorg voor als we thuis zijn.

Loesje: En hebben jullie al "geshuttled"?
Nee, de parken hier zijn vol met fanatiek badmintonnende mensen en ook in dorpjes vindt je gymzalen waar je kunt spelen. Maar bij gebrek aan goede rackets hebben wij het er nog niet op gewaagd.

Sander: Voelen jullie je daar niet lang tussen de Vietnamezen en Cambodjanen eerder? De mensen zijn daar gemiddeld 1.50-1.60m toch?
De mensen hier zijn inderdaad een stuk kleiner dan wij westerse. Hier in vietnam zijn de mensen niet alleen klein maar ook heel fijn gebouwd. Volwassen mensen hebben een soort kinderlijfjes. Toch vallen wij niet heel erg op tussen de menigte. Misschien omdat we zelf ook niet heeeeel groot zijn..?

Oma: Mijn vraag is;Waar laten jullie veilig de fietsen ,als jullie met activietijten meedoen? Of stelen ze daar niet??En de durelaptops?
De fietsen binden we vast aan een hek of een lantaarnpaal. In de hotels mogen de fietsen binnen staan zodat ze 's nachts veilig zijn. Gelukkig is dat altijd nog goed gegaan. Ook de laptop proberen we ergens te verstoppen op onze kamer of we nemen hem mee (Dat is natuurlijk de veiligste optie). Gelukkig zijn wij nog niet bestolen, laten we dat zo houden.

Oma: En proberen ze niet hash bolletjes in jullie bagage te doen?
Tijdens onze vlucht naar Bangkok hebben we nergens last van gehad. We proberen voorzichtig te doen bij het passeren van landgrenzen. Meer kunnen we daar niet aan doen. Wij vertellen mensen niet snel waar we naar toe gaan. Ze zullen de bolletjes niet snel in een tas stoppen met bestemming onbekend.
9 Responses
  1. Annemie. Says:

    Hallohallo!!!!!
    Wat mensen elkaar toch aan kunnen doen in oorlogssituaties. Gruwelijk. De vietcong heeft natuurlijk de Amerikaanse soldaten ook niet al te lief behandeld. Maar met alle wapens die ze hebben lijden de onschuldige mensen vaak het meest (en daaaar horen ook de dienstplichtige militairen bij). Je vraagt je vaak af: wat is goed, wat is wijs, wij heeft gelijk? Antwoorden daarop zul je echt niet vinden. De sterkste is de baas en zolang die de baas is heeft die gelijk. Dat geldt ook voor Amerika.
    Maar goed, laat je reis niet teveel door deze zaken beinvloeden. Geniet van de vriendelijkheid van alle mensen.
    En wat heb ik gewonnen: een rondreis met jullie door ZuidoostAzie???
    Heel veel fietsplezier deze week nog.
    Groetjes,
    Annemie.


  2. Anoniem Says:

    He Erik en Loes,

    Wie had dat gedacht Erik op wereldreis haha.
    Ik had geen idee joh! Maar ik wens jullie samen nog heel veel plezier ik heb mezelf aangemeld
    misschien dat ik deze site dan nog een keer door krijg... Mochten jullie op de hoogte willen blijven van mijn afrikatrip ik heb een waarbenjij en dat is chantalrovers.waarbenjij.nu.

    Heel veel plezier nog en geniet ervan! Maar dat zal volgens mij na het bekijken van de foto's en een vluchtige blik over jullie verhalen wel lukken!

    Groetjes Chantal


  3. Sanne Says:

    Heyhey!!
    En hoe is de kerst bevallen onder de zon?? Hier was het gezellig! Geen sneeuw meer helaas.. Hebben jullie wel een kerstgevoel gehad? Ik kan me herinneren dat ik het heel vreemd vond om kerst in Brunei te vieren!

    Fijne jaarwisseling (wat gaan jullie doen met oud en nieuw?)! Zal aan jullie denken.

    xxxx


  4. Joep Says:

    Hoi Erik en Loes,
    weer leuk om up-to-date te zijn.
    Vanuit de Franse alpen (1,5 meter sneeuw!!!) wensen we jullie een knallend 2010!!
    Groet Joep en Suus


  5. Anoniem Says:

    Loes en Erik, wat weer een mooi verslag Een hele andere Kerst als hier.Oma kon de straat niet op voor de Kerstboodschappen Gelukkig kon ik met Edith in het busje mee. Het was alles sneeuw en gladde trotiors Ik heb met de Kerst wel 17 en 8 stuks op visite gehad Heel gezellig Morgen avond komen je Vader en Moeder bij mij. voor een paar nachten. Dat vind ik fijn Dan voel ik me zo veilig in mijn huis.Je moeder kan gelukkig weer wat praten.Anja heeft mij op skyp geinstaleerd Dus probeer het maar een keer Gewoon Aatsinnige Als jij groen sta dan probeer ik jou een keer Doei Oma


  6. Anoniem Says:

    Hallo loes en Erik.

    Het blijft leuk jullie reis te volgen. Bedankt voor jullie mooie kaart. Kertst is voor jullie onvergetelijk geweest en zo zal oud en nieuw ook wel worden. We lezen het wel.
    In ieder geval een mooie "roets" gewenst in Vietnam.

    Groetjes. Jos en Mia


  7. Hanneke Says:

    Hey Loes en Erik,

    wat een avonturen weer iedere keer! Ik ben toch wel jaloers, hier is het alleen maar koud en nat! Geniet van jullie eerste jaarwisseling :) En dat 2010 nog maar veel mooie plekjes en avonturen mag brengen voor jullie!

    xxx Hanneke


  8. Marleen W Says:

    Hee Loes en Erik!

    Weer een mooi verhaal om te lezen. En ja idd, wij hadden ook veel moeite om de geschiedenis van Vietnam te begrijpen. Erg leuk filmpje trouwens! Dat maakt de prijsvraag extra grappig.
    Hier in NL hebben we een mooie kerst gehad. Hopelijk is die van jullie ook goed bevallen! Bij deze meteen een hele goede jaarwisseling! Een paar uur eerder dan wij hier! Geniet ervan en blijf vooral schrijven en filmen :).
    Groetjes Marleen


  9. Anoniem Says:

    Hallo Loes en Erik,
    Een heel gelukkig nieuwjaar gewenst door de familie van den Beuken.
    We hopen dat jullie reis in 2010 even voorspoedig zal verlopen als in 2009 en dat jullie nog veel mooie dingen gaan beleven.
    Groetjes,
    Toos


Een reactie posten