Wekelijkse update; Week 16






Zondag 20 december,
Ho Chi Minh





Deze week:
- Mekong delta
- Gewapend met een kladblaadje
- Groen
- Prijsvraag!
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


Mekong delta
De Mekong is een rivier die begint in Tibet om 4900 kilometer te stromen door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam om uit te monden in zee. Op het einde splitst de rivier zich in kleinere stromen die allemaal op een andere plek in de zee uitkomen. het gebied tussen deze stromen is de mekong delta. De vietnamezen in de mekongdelta maken handig gebruik van het water door te leven van visvangst en rijstproductie. Het water vormt een prima transportroute en het is er dan ook een drukte van belang. Grote boten, kleine boten, zelfs een markt wordt op het water gehouden.
In Can Tho regelen we een prive bootje en gaan we een ochtendje varen om de markt te bekijken.Het is een leuke dagtrip waarbij we een kijkje krijgen in het leven van de vietnamezen in de delta. De armoedige huisjes boven het water lijken op die in Cambodja. De boten volgeladen met handelswaar zijn nieuw voor ons, heel leuk om het drukke gehandel op het water te bekijken.


Gewapend met een kladblaadje
Schreven we vorrige week dat we nog over drukke wegen fietste. Deze week hebben we gelukkig toch mooie etappes gevonden. Fietsen door de mekongdelta is echt een aanrader voor fietsliefhebbers! De wegen zijn goed, rustig en lopen door het prachtige platteland. Daarnaast is het redelijk makkelijk om de route te vinden.
In Vietnam gebruiken ze namelijk onze westerse letters. Hierdoor kunnen wij de plaatsen die we aan willen doen opschrijven en proberen uit te spreken. Gewapend met een kladbriefje met daarop de plaatsen langs onze route gaan we op pad. Bij een kruispunt vragen we de vietnamezen terplekke de weg. In eerste instantie schrikken de mensen een beetje angsig terug als we ze benaderen. Maar wat woordjes in hun taal (sin loy..=sorry en toi mun di..=ik wil naar..) en het laten zien van ons kladblaadje maakt dat ze ons toch met een glimlach de weg weten te wijzen. En zonder grote problemen vinden we de weg naar onze eindbestemming.


Groen
Appelgroen is eigenlijk geen goede naam voor het frisse groen dat we allemaal wel kennen. Ze zouden het "rijstveldengroen" moeten noemen. Fietsend door de mekongdelta zien we rijstveld na rijstveld. Overal schitteren de groene velden in de zon en vormen ze een prachtig decor voor onze fietsetappes. Her en der zien we vrouwen aan het werk met non bai tho's op hun hoofd (de bekende konische hoedjes). Het is niet zo gek dat we vrouwen aan het werk zien want meer dan 50% van de werkende mensen in Vietnam is bij de rijstproductie betrokken. Rijst is dan ook het belangrijkste exportproduct van Vietnam. (denk aan 4,5 miljoen ton rijst export per jaar). De velden worden veelal zonder machines bewerkt. Afgelopen week hebben we dit vanaf de fiets mooi kunnen bekijken. Het voelde bijzonder om zo'n mooie fietsetappes te rijden door het normale leven van deze mensen.


Prijsvraag!
We dagen jullie uit!
Zoals jullie kunnen lezen is de chaos van fietsen scooters en andere vervoersmiddelen in Azie indrukwekkend. We hebben respect voor het evenwichtsgevoel waarmee vietnamezen grote hoeveelheden weten te vervoeren.

Aan jullie de volgende vraag:

Wat is het record aantal mensen dat wij op 1 fiets hebben zien rijden?

Wat denk jij? Laat het weten...
Volgende week geven we jullie het antwoord.


Technische gegevens:
Dag 68, 10 km, 19,4 gem, naar Can Tho
Dag 68, 00 km, naar floating market
Dag 69, 95 km, 19,0 gem, Naar Tra Vinh
Dag 70, 49 km, 18,5 gem, naar naar Ben Tre
Dag 71, 23 km, 17,7 gem, Naar My Tho
Dag 72, 74 km, 20,4 gem, Naar Ho Chi Minh
Dag 73, 00 km, site seeing Ho Chi Minh


Antwoord op jullie
Marleen: "In welk land is het tot nu toe het beste om te fietsen?"
Het mooiste land om te fietsen is: Duitsland. Er zijn mooie fietspaden, de mensen zijn vriendelijk, het is makkelijk om de weg te vinden en het landschap is gevarieerd. Maar als je bedoelt welk land in Azie dan wordt dat denk ik toch de mekong delta (zie hierboven) al hebben we ook super etappes gehad in Cambodja en Thailand was ook gevarieerd. Elk land heeft voor ons tot nu toe zijn mooie kanten maar ook tegenvallers dus een eenduidig antwoord geven is lastig.

Marleen: "Hoe bevalt het eten?"
We missen het Nederlandse eten! Maar ondanks dat we soms hunkeren naar Hollandse smaken komen we hier niets te kort. In toeristische plaatsen genieten we van westerse gerechten en in andere plaatsen genieten we van de aziatische kookkunst. Het is verbazend hoe ieder land met bijna de zelfde ingredienten toch weer een andere smaak weet te creeren. Erik geniet van de khau thai chien (franse frietjes).

Jose: "Dragen jullie ook zo'n mondkapje?"
Je hebt hier mondkapjes in alle soorten en maten, ze worden veel gedragen. De belangrijkste reden hiervoor is niet het tegenhouden van vervuilde lucht, maar het beschermen van de huid tegen de zon. In Vietnam is het schoonheidsideaal een blanke
(witte) huid. Omdat wij juist wel houden van een bruin tintje dragen wij geen mondkapjes.

Toos: "En het lijkt wel of jullie een klein paradijsje gevonden hebben op dat eiland! Hoe vind je nou zoiets?"
Het prachtige witte strand van de foto's hebben we met de fiets opgezocht na enthousiaste verhalen van anderen. Het praten met andere vakantiegangers en reizigers levert vaak veel nuttige informatie op. Dit geld ook voor goedkope goede accomodatie. We vinden adresjes uit de Lonely planet maar gaan ook graag af op reacties van anderen.

Malou: "Zo te lezen zijn jullie toch ook best al aardig gewend in Vietnam, of is het toch lastig om weer aan een nieuw land te wennen?"
Het wennen in Vietnam gaat ons goed af. Wat uurtjes oefenen in vietnamees op internet heeft zijn vruchten afgeworpen (link). We kennen de belangrijkste woordjes en weten wat en waar we kunnen eten.
14 Responses
  1. Geert en Annemie. Says:

    Hallo lieve luitjes.
    Na die lange MSN-sessie waren we eigenlijk wel weer bijgepraat. Wat zien jullie er goed uit maar wat wil je ook met zo'n temperatuur en zo'n lange vakantie.
    Hier is het wit en koud. Een witte kerst zit er wel in misschien. Dat maak jij dus niet mee Loes want volgens de KNMI is er al lang geen witte kerst meer geweest. Jij was er in ieder geval nog niet.
    Maar goed een heel andere kerst in een tropische sfeer is ook wel wat en bovendien hebben jullie denk ik een extra jaarwisseling (het chinese nieuwjaar?).
    Wij bereiden ons voor op het kerstfeest en misschien hebben we dan nog even contact.
    Heel veel groetjes,
    Geert en Annemie.


  2. Sanne Says:

    Oehlala een prijsvraag!!
    Ik denk dat het antwoord is: 5

    Wat is de prijs?? :p Haha.

    Jullie zien er inderdaad goed uit! Lijkt me ook super om in de Mekong Delta te fietsen zeg! Prachtig tussen de rijstvelden!!!

    Fijne kerstdagen in de zon!!! Ben wel jaloers!! Maar wij hebben nu sneeuw en dat heeft ook wel iets ;).

    Liefs, Sanne


  3. Rene en Natasja Says:

    Hoi Erik en Loes,

    Bedankt voor jullie leuke kaart!
    We wensen jullie ook een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!
    Hier is het erg wit, van de sneeuw. We zijn net terug van een weekendje weg. Was wel gevaarlijk op de weg, maar de suzuki heeft zijn dienst weer bewezen. Tot volgend jaar!

    Groetjes Rene en Natasja


  4. Mark Says:

    heey loes en erik,
    ik doe mee met de prijsvraag (a)
    als Sanne 5 zegt ga ik voor 6.
    grts


  5. Loesje Says:

    Wat kunnen jullie iedere keer toch weer leuk schrijven. Gaan jullie straks nog een boek maken van alle avonturen? En hebben jullie al "geshuttled"?
    Uhm.. ff denken.. Ik doe mee met de prijsvraag en mijn antwoord is 7 mensen!! Wat heb ik gewonnen?

    Greetz
    Loesje


  6. Sander Says:

    Hej,

    Ik ga ook voor 7 personen :P Voelen jullie je daar niet lang tussen de Vietnamezen en Cambodjanen eerder? De mensen zijn daar gemiddeld 1.50-1.60m toch?

    Groetjes Sander


  7. José Says:

    Ik ga voor 10 mensen!
    mama uit Baarlo


  8. Anoniem Says:

    Oma spant de kroon nl;12 want magere kindern mogen toch ook mee gerekend worden?Ze gaan gewoon op elkaars schouders staan net als Opa met een gymnastiek uitvoering heeft gedaan Of nog meer??
    Mijn vraag is;Waar laten jullie veilig de fietsen ,als jullie met activietijten meedoen? Of stelen ze daar niet??En de durelaptops?
    En proberen ze niet hash bolletjes in jullie bagage te doen?
    Echt bezorgde Oma hé Veel liefs Oma


  9. charlotte Says:

    Ik denk 6 op 1 fiets! Wat ziet het er mooi uit allemaal en wat fijn dat de wegen zo begaanbaar zijn!
    Wilde jullie nog even hele fijne kerstdagen wensen en ik wacht alweer op het volgende verhaaltje om van te genieten!

    Liefs Lot


  10. Anoniem Says:

    Heeej Loes en Erik,
    Leuk om weer een verhaal te lezen
    Hier is de sneeuw alweer bijna weg..dus weer geen echte witte kerst...
    Maar op de kou na gaat het hier heel goed in Horst:P
    Morgen hebben we kerstdiner waarvan de kinderen voor het eten moeten zorgen. Ik moet het toetje maken:P

    OP jullie vraag denk ik 11 mensen.. is misschien extreem veel maar zoiets denk ik:P hahah...

    Liefs and merry christmas.!!!
    xxxx Anne


  11. Marielle Says:

    hoi loes en Erik,
    ik denk dat het record aantal mensen op een fiets wel 7 kan zijn.
    hierbij put ik uit mijn eigen herinnering aan Vietnam, het zou me niks verwonderen, in Vietnam kan écht alles wat vervoer betreft.
    groetjes
    P.S. gaan jullie ook nog naar de plaats Hue, daar is namelijk een restaurant waar je Ushi aan kunt treffen, je weet wel van Ushi say hai. Ik zal het adres eens voor jullie opzoeken. Wij staan er in ieder geval al met op de foto. De panorama heeft ze ook al gehaald.

    groetjes Mariëlle


  12. Anoniem Says:

    Hoi Loes en Erik,
    Wij (Gerard en Hans) zijn al weer 2 weken terug houd het verre oosten. Ik ben zelf nog een paar dagen met school op wintersport geweest zodat ik snel moest wennen aan de kou. Wat betreft de vraag over het aantal mensen op een scooter, wij hebben er in iedergeval één gezien met 5 mensen er op. Maar ook een scooter met 5 palen van 5 meter. Misschien is het wel een vraag waard van wat je het meest extreme op de scooter hebt gezien. Veel plezier nog in die landen en geniet er van.
    Groetjes Hans Zwagerman.

    P.s. Probeer ook eens in een school foto's te nemen, dit is geweldig om mee te maken.


  13. Annemie. Says:

    Even nog een reactie over het aantal mensen op de fiets, het kan nog net. Volgens mij is 9 nog niet gezegd dus ik ga voor negen.
    Veel fietsplezier.
    Doeidoei,
    Annemie.


  14. Malou Says:

    Ow voor mij ook nog even een snelle reactie, hopelijk zijn de inzendingen nog niet geteld ;) Ik ga voor.....6! xx


Een reactie posten