Wekelijkse update; Week 15






Long Xuyen
Zondag 14 dec.



Deze week:
- Eilandleven
- Fiets mee tussen de chaos
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


Eilandleven
Bijna de hele week hebben we genoten van zon, zee en strand. Dit was heerlijk en we hebben echt de tijd genomen om te ontspannen. Drie keer per dag lekker uiteten en genieten van het strand. Heerlijk. Er staan enkele foto's van het eiland in ons fotoboek (klik daarvoor hier).



Fiets mee tussen de chaos
Tijd om verder te gaan. Zaterdag namen we de boot terug naar het vaste land. De komende week gaan door de mekongdelta cruisen op onze fietsen.
Het is heerlijk vlak en zou prachtig fietsgebied moeten zijn. Helaas rijden wij tot nu toe voornamelijk over drukke wegen.
Wil je weten hoe dat gaat? Fiets maar een paar minuutjes met ons mee...

We starten bij ons hotel in het centrum. Ben je er klaar voor? Eerst nog dit:

Een wijze man zei ooit: "deelnemen aan het verkeer is: kijken kijken kijken" Nou pap, dat geld hier zeker! In ieder geval, voor ons geldt dit. De vietnamezen hebben daar een ander idee over. Mensen rijden zonder te kijken de weg op, of staan plotseling stil op het midden van de straat. Verkeersregels lijken er niet te zijn. Je steekt gewoon over als je denkt dat je de weg op kan. Fietsen tussen deze chaos vergt oppere concentratie. We delen de weg namelijk met honderden vietnamezen die zich in hoog tempo over de straat manouvreren.

We stoppen voor het rode stoplicht. Langzaam tikken de seconden weg. Als het licht op groen springt verspreiden de honderden scootertjes zich als een zwerm bijen over de weg. Er rijden niet alleen scootertjes, er zijn ook mede-fietsers op straat. We halen twee schoolmeisjes in die samen op een fiets zitten. Hun witte Ao dai’s glimmen elegant in het vroege zonlicht (ao dai's zijn lange tunieken die de meiden dragen als schooluniform). Voor de meisjes fietst een man die een karretje achter zijn fiets heeft gebonden, het karretje is vol beladen met zeker 50 grote dozen. Respect dat hij dit vooruit krijgt.

Langs de kant van de weg zijn alle winkeltjes al open. De panden hier in de stad missen als het ware de muur aan de voorkant. Dus je kan vanaf de weg overal zo naar binnen kijken. Bij de "Hot toc" staan 3 oude kappersstoelen voor een grote spiegel (kapperszaak). Onder een vaal luifel met het opschrift "Ca Phe" zitten 8 mannen lachend te genieten van hun koffie. Een stukje verder zien we een telefoonwinkel waar 100 mobieltjes in een vitrine liggen. Nog verder staan 15 scooters in een winkel te koop ieder stuk met een grote rode strik aangeprezen. Daarnaast is een levensmiddelen-winkeltje, de blikjes frisdrank, trommels met koekjes en zakjes chips zijn tot aan het plafond opgestapeld. Half ervoor staan 20 scooters op de stoep geparkeert, de bestuurders zitten op lage plastic stoeltjes bij de buren te genieten van een kop Pho (noedelsoep).

We fietsen dit allemaal voorbij en komen richting de rand van de stad. Hier is de lokale markt, de houten kraampjes staan tot op de weg. Een man laadt 3 grote rieten manden achter op zijn scooter. Het is een wonder dat hij zijn voertuig met de manden en al goed over de weg krijgt. Een vrouw koopt 4 kippen en houdt ze ondersteboven in 1 hand terwijl ze met de andere hand haar scootertje de weg weer op manouvreert (zonder te om te kijken). Verderop is een groente en fruit kraampje, de frisse waren liggen te wachten tot ze gekocht worden. En dat verkopen zal snel gebeuren want er is een hele massa vrouwen met de bekende vietnamese hoedjes (ja ze hebben ze echt) die zich voor de kraampjes verdringen.

Ondertussen fietsen wij verder, we moeten verderop een brug over. Op de brug heb je mooi uitzicht naar de rivier. Langs de oever wonen mensen in kleine bouwvallige huisjes van hout golfplaat en bamboe. In de zon hangt de was in de zon te verbleken. Er liggen 2 grote geverfde boten aan anker. Er staat een man te vissen. Bij een ander huisje ligt een kleine roeiboot half gezonken in het water. Er zwemmen 2 jongens met een grote rubberen band. Er varen 2 kleine roeiboten onder de brug door. Het is een prachtig schouwspel maar voor je het weet zijn we de brug al weer over en worden we weer opgeslokt in het drukke verkeer. Toettoet! een vrachtwagen wil ons inhalen. Voertuigen die ons inhalen maken dat allemaal duidelijk kenbaar door te toeteren. Je hoort dan ook continu getoeter en geronk van motoren. Bij zo'n toeter gaan we zo ver mogelijk aan de rechterkant van de weg fietsen. Maar kijk uit! Er zijn ook mensen die tegen het verkeer in rijden, dus ook hier aan de rand is het uitkijken geblazen.

Bovenstaande tekst is lang maar beschrijft nog maar een fractie van wat wij ervaren op de fiets. We kunnen zo nog wel even door gaan maar jullie een goed beeld geven van de chaos lijkt bijna onmogelijk. Het vietnamese leven raast snel aan ons voorbij, wat een indrukken!


Technische gegevens

Dag 60, 10 km, ? gem, naar de kapper in Duong Duong
Dag 61, 00 km, Op het strand liggen
Dag 62, 00 km, Op het strand liggen
Dag 63, 52 km, 18,5 gem, naar bountystrand Sai bai
Dag 64, 00 km, Op het strand liggen
Dag 65, 20 km, 19,1 gem, naar de boot. Ra Gia
Dag 66, 80 km, 19,4 gem, naar Long Xuyen


Antwoord op jullie

Jose: Zo'n vakantiehuisje op een eiland, wat een luxe, is dit low-budget?
Na 11 dagen in onze bungalow was de rekening van het huisje: 1.850.00,00 Dong.
Gelukkig is onze portomonnee gevuld met duizenden Dong. Bij een bezoekje aan de pinautomaat pinnen we zelfs enkele miljoenen. Het huisje paste dus prima binnen ons budget van 600000 Dong per persoon per dag. :-)
Ps. 1 euro is +/- 25000 Dong waard
16 Responses
  1. Sanne Says:

    Nou dat eilandje ziet er prima uit hoor... ;)

    Merry christmas!!! :D


  2. Marleen W Says:

    Knap hoor hoe jullie het straatbeeld van Vietnam proberen te omschrijven. Ik snap dat het erg lastig is om het aan ons duidelijk te maken, maar zeker een goede poging gedaan! Dat toeteren houdt echt nooit op he? In welk land is het tot nu toe het beste om te fietsen?
    Dan heb je een week heerlijk gerelaxed, maar in de drukte van de steden ben je dat relaxte gevoel zo weer kwijt, dus probeer t vast te houden! Hoe bevalt het eten?
    Fijne feestdag alvast!

    Groetjes Marleen


  3. Anoniem Says:

    Ha vakantiegangers,
    Allereerst hartelijk dank voor de geweldige Kerstkaart, een hele leuke verrassing hoor.
    Ja, dat is stoer fietsen als we dat allemaal mogen geloven en dat met al die bepakking achterop! Dragen jullie ook z'n mondkapje?
    Loes, het hoedje staat je anders heel schattig.
    Hier is de winter ingetreden, het vriest zelfs overdag en aan het eind van de week meld het weerbericht zelfs sneeuw.
    Schatteboutjes, veel fietsplezier voor de komende week gewenst!
    Doei, groetjes uit Baarlo


  4. Anoniem Says:

    Ik ben jaloers!! Jullie zitten daar op zo'n mooi wit strand heerlijk in de zon en hier zitten wij dood te vriezen als we met de fiets naar school moeten:P hahah

    Mooie foto's ook;)

    Liefs Anne


  5. Ruud Says:

    Hey Vakantiegangers,

    Wat een leven hebben jullie ook zeg! En ik dacht dat ik hier goedkoop zat!
    Blijkt dus dat we een nieuwe miljonair in de familie hebben, gefeliciteerd Erik en Loes!
    En Erik, je komt toch niet thuis met een grote baard met vlechtjes en een Vietnamees hoedje? haha!
    Dat verkeer klinkt net zo chaotisch als hier, en als je net een week rustig aan het strand hebt gelegen dan schrik je jezelf de pleuris!
    Nou veel succes met het fietsen, als jullie weer in NL zijn hebben jullie vast een goede conditie om mee te doen aan de Tour de France ;)

    Groetjes uit Costa Rica,
    Ruud

    Ps. Nu snap ik je reactie op mijn waarbenjij over de zee-egels ;)


  6. Geert en Annemie Says:

    Hallo luitjes.
    Jullie verhaal is erg mooi geschreven. Terwijl jullie in de drukte en de hektiek fietsen rijden wij in de rust over heel bochtige wegen van de ene mooie plek naar de andere op La Palma.
    Het wandelen houdt hier niet op. allemaal mooie weggetjes tegen de kloven en de rotswanden.
    W£aar we nu zitten is in de zomer een grote brand geweest. Dat was wel effe wat anders als al het groen wat we gezien hebben. Heel triest die aanblik.

    Veel plezier nog.
    Geert en Annemie.


  7. Mark Says:

    Heey loes en erik,
    mooie foto's!!! nu heb ik nog meer moeite met school :p nog 4 dagen en dan heb ik vakantie :) dan ontbreken alleen de stranden en palbomen nog (a)

    mzl


  8. Anoniem Says:

    Hoi Loes en Erik,
    Prachtige foto's hebben jullie gemaakt!
    En het lijkt wel of jullie een klein paradijsje gevonden hebben op dat eiland! Hoe vind je nou zoiets? En zo'n mooi huisje voor zo weinig geld!
    Zo te zien hebben jullie heerlijk uit kunnen rusten voor het vervolg van de reis.

    Toos


  9. Malou Says:

    Druk aan het soggen (studie ontwijkend gedrag, voor het geval het jullie al niet meer bekend is ;)) lees ik jullie prachtige verslag, knap hoe jullie een beetje een idee geven van het fietsen in Vietnam! Het blijft toch om jaloers op te worden, al heb ik er net een heerlijke city-trip naar London opzitten, 1 seconde achter de computer en de aanblik van weer een volle inbox en de daarbij horende verplichtingen brengt je weer meteen back to reality, het lijkt me heerlijk om daar een jaar aan te kunnen ontsnappen!
    Zo te lezen zijn jullie toch ook best al aardig gewend in Vietnam, of is het toch lastig om weer aan een nieuw land te wennen?
    Nou, ik duik toch maar weer de boeken in, geniet ze maar weer en tot het volgende verslag!
    Een (toch ook wel lekker) zonnige wintergroet, Malou.


  10. Suus en Joep Says:

    Bedankt voor de kerstkaart ;-)
    Wij wensen jullie ook fijne kerstdagen en een knallend nieuw-jaar!!!!!!!
    Joep en Suzanne


  11. Malou Says:

    Het sneeuwt :D


  12. gerry roumen Says:

    HOi,

    Bedankt voor jullie "zonnige"kerstkaart. Voor jullie ook, waar dat ook moge zijn. Fijne feestdagen en voor het nieuwe jaar: blijf genieten. Trouwens feestdagen?? Voor jullie lijkt het elke dag wel feest.
    Het blijft heerlijk om jullie gebeurtenissen te lezen. Complimenten hoe jullie dit doe. Zeker de fietstocht.Ik kon het mij helemaal voorstellen.
    Voor ons begint de reis naar Japan ook al in het zicht te komen dus alle voorbereidingen zijn hier ook in volle gang.

    samba-groet Gerry


  13. Anoniem Says:

    Hey hey..
    Echt foto's om jaloers op te worden..
    Maar wat jullie missen is de sneeuw, het heeft vandaag de hele dag gesneeuwd in tilburg.. echt super vet en mooi..
    Iets minder vet was, dat de bussen niet reden,, dus naar huis gelopen,, maar onder het gezelschap van mijn lieve klasgenootjes dus was eigenlijk heel leuk..
    Bedankt voor jullie kerstkaart;) jullie ook een fijne kerst en een gelukkig en gezond nieuwjaar;)
    Xjes,,
    Pauline


  14. Anoniem Says:

    Oma heeft alles weer met plezier doorgelezen Wat fijn dat alles zo voorspoedig gaat Hier heeft het 25cm gesneeuwd en het is nu ook weer aan de gang.
    Gelukkig kon ik vanmorgen met Edith in haar busje boodschappen ophalen Jildau hielp mij de kar door de sneeuw te trekken. Maar ik vind het prachtig en geniet er van als ik binnen achter de ruiten zit Ik wens jullie Fijne Kerstdagen En een gezond 2010 Liefs van Oma


  15. Anoniem Says:

    Hoi Loes en Erik

    Wat een luxe een bounty eiland. En dat voor niet al teveel geld, super geregeld. Jullie kerstkaart is ook echt leuk, thanks.
    Kerst in de zon een raar idee lijkt me.
    Mijn nichtje viert ook kerst in de zon. Ze zit nog in Australie.
    http://lianneintravelheaven.aroundtheglobe.nl

    Fijne feestdagen!

    Roy en Simone


  16. Hai & Stans Says:

    Heeeee luitjes van het goede leven!!!

    Hier is alles oké.
    Sinterklaas goed gevierd, blijkbaar zijn wij erg lief geweest dit jaar want we zijn goed verwend.
    Nu nog een paar dagen werken en dan kunnen wij ook genieten van 1.5 week vakantie!!! Heerlijk!!!

    Jullie zitten lekker in het zonnetje. Maar wij zitten lekker bij de open haard met een kop warme chocomel met slagroom :-) Er ligt hier ontzettend veel sneeuw en het is lekker koud. Dat heeft toch ook wel zijn charme.

    Geniet nog verder van het zonnetje en van het lekkere ontspannen op het bounty-eiland!

    Kus Hai en Stans


Een reactie posten