Wekelijkse update; Week 40







Zaterdag 5 juni,
Colca kloof, Peru



Deze week:
- Eerste indrukken
- Pinguins Zeeleeuwen y mucho Guano
- In een private Jet over de woestijn
- Arequippa
- De op een na hoogste kloof en de op een na grootste vogel van de wereld.
- Technische gegevens
- Antwoord op jullie


Eerste indrukken
Wat we precies hadden verwacht weten we zelf eigenlijk niet meer precies. Maar Peru voldoet niet geheel aan ons verwachtingspatroon. Misschien was het wat onrealtistisch om alleen te denken aan bergen, mensen in kleurige kledij en lama's. Hoe dan ook zijn we verbaasd over de veelzijdigheid van Peru.
Grote steden, modern geklede mensen, veel verkeer, veel woestijn, kip met friet als locaal gerecht, en nog veel meer.
Afgelopen week was een geweldige mix van indrukken. We zijn nu al helemaal fan geworden van dit land.
Lees hieronder maar verder.



Pinguins Zeeleeuwen y mucho Guano
In Nieuw zeeland zaten we uren in een vogelhuisje te turen om 2 pinguins te kunnen zien. Liepen we met gevaar voor eigen leven over het strand om zeeleeuwen te spotten. We waren diep onder de indruk van deze dieren in het wild. 1 boottoertje in Peru brengt ons vele huppende pinguins, luierende zeeleeuwen op enkele meters afstand en duizende vogels. Er zijn zo veel vogels dat de rotsen waarop ze leven helamaal wit gekleurd zijn van de vogelpoep (guano).
De Ballistas eilanden worden ook wel een tweede Galapagos genoemd. Nou is dat misschien wat overdreven maar wij vinden de tocht naar de eilanden wel erg de moeite waard.




In een private Jet over de woestijn
Alsof we nog niet genoeg gevlogen hebben, gingen we deze week weer de lucht in. Na flink wat onderhandelen krijgen we voor een mooie prijs een prive vliegtuigje dat ons over de woestijn in de buurt van Nasca vliegt. Waarom willen jullie nu over de woestijn vliegen? vraag je je nu misschien af. Of misschien weet je wel alles over de geheimzinnige Nasca-lijnen hier in Peru. Verspreid over een woestijn gebied liggen hier grote tekeningen. Ze zijn gemaakt tussen 300 VC en 500 NC maar niemand weet waarom...

Als de piloot ons verteld dat deze Chesna ons vliegtuig is ziet Erik de bui al hangen. We zitten in de stoeltjes, doen de koptelefoontjes op en klikken de riem vast. De piloot ratelt in het spaans gegevens door aan de regeltoren. Dan maken we vaart over de landingsbaan... We voelen wat druk in onze buik en voor we het weten zijn we los van de grond. Heel raar. Net alsof we in een hurby-autootje zitten dat besluit te gaan vliegen. Hobbelig komen we hoger in de lucht en al snel hebben we een wijds uitzicht. Achter ons ligt de stoffige stad, de beige huisjes staan in de zon, en de was hangt op de dakterassen te drogen. Eromheen zien we groene akkers als een oase in de woestijn. De snelweg Pan-Americana loopt vanuit Nasca kaarsrecht door de woestijn.

De co-piloot draait zich om en verteld ons dat we de eerste tekening kunnen zien. Om het ons zo goed mogelijk te laten zien draait het vliegtuig een scherpe bocht. Tijdens de circel voelt Erik zijn maag samen knijpen. De walvis is als een krijttekening in het zand. De copiloot verteld de doorsnede van honderde meters en we zijn op weg naar de volgende tekeningen. Alle 12 zijn ze indrukwekkend, helaas trekt Erik steeds witter weg. Bij nummer 9 wordt het te veel en belanden de eerder genuttigde koekjes als een stinkend goedje in een plastic zakje.

Ondanks de misselijkheid is de vlucht genieten, en ook de laatste rondjes zijn de moeite waard. De allerlaatste tekening is een schattige dino dat wordt onze favoriet. Nu zijn we toch wel heel benieuwd wat de reden is van deze tekeningen...


Ps. Willen julie de Nasca-Lijnen ook zien? Dat kan! Probeer google-earth maar eens uit!


Arequippa
Na dit stoffige woestijnlandschap is de volgende bestemming een verademing. Arequippa staat bekend om de mooiste binnenstad van Peru. Alle steden in Peru hebben een Plaza des armas, een hoofdplein met een kerk, bankjes, groene perkjes en een fontijn. Dit is duidelijk de place to be. De lokale bevolking zit er op de bankjes, voert er de duiven, en probeert dingen te verkopen, en genieten van een ijsje of een andere snack.
Arequippa heeft inderdaad een prachtig hoofdplein. Het is een mooie stad. De grote kerk is indrukwekkend. De straatjes zijn gezellig. En er is een groot oud kloostercomplex dat ook leuk is om doorheen te zwerven. Blauw gekleurde muren, rode bloemen, ouderwetse houtovens, en kapelletjes geven een sfeertje dat wij bij Zuid-Amerika vinden passen.


De op een na hoogste kloof en de op een na grootste vogel van de wereld.
Kale hoogvlaktes, groene wijdes met grazende lama's, besneeuwde toppen in de verte, rotswanden begroeid met verschillende soorten cactus, dorpjes waar vrouwen in kleurige klederdracht bezig zijn, ezeltjes bepakt met grote stapels mais... Tijdens een tweedaagse tocht naar de op een na hoogste kloof van de wereld krijgen we het allemaal te zien.



Op een uitzichtpunt stoppen we om naar de Condor te kijken. Deze vogel heeft een spanwijdte van 3 meter en is zittend 1.20 meter hoog. Hij voedt zich met dode dieren zoals jonge koeien en lama's (aaseter). Tijdens het opwarmen van de lucht in de vroege morgen zweeft hij zonder ook maar 1 vleugelslag te maken boven de kloof. het is indrukwekkend hoe dit gigantische beest zonder enige inspanning door de lucht zweeft.


De trekking is inspannend, het zwembadje bij het eindpunt heerlijk. Als de hoogte onze adem al niet weg neemt doen de uitzichten het wel, het is zo adembenemend mooi. Dit is het Peru dat we van te voren hadden verwacht.



Technische gegevens
Dag 03 Reizen naar Pisco, bewolkt
Dag 04 Boottocht in paracas reizen naar nasca, bewolkt
Dag 05 Overvlucht over nascalijnen nachtbus naar Arequippa blauwe lucht
Dag 06 Arequippa verkennen, klooster bzoeken, blauwe lucht
Dag 07 Toch niet raften, blauwe lucht
Dag 08 Trekking door de colca kloof, stalend zonnetje
Dag 09 Trekking door de colca kloof nachtbus naar Cusco



Antwoord op jullie
Rene en Natasja: "Willen jullie als jullie terug zijn ook nog naar Afrika?"
Naar afrika gaan was inderdaad een ideetje dat boven was komen borrelen. Dit is echter geheel afhankelijk van de centjes die we wel of niet overhouden. Met ons uitgavenpatroon momenteel zit het er waarschijnlijk niet in. Dan zullen we het moeten bewaren voor een volgende keer.

Annemie: "Heel wat pagina's zijn erbij gekomen (of staan die er al wat langer op en heb ik ze eerder niet opgemerkt??"
Af en toe hebben we tijd om aan de site te werken. Maar met al die mooie dingen lukt het niet om alles netjes up to date te houden. Als het af is laten we het jullie weten.

Sanne: "Gaan jullie de inca-trail doen?"
De incatrail is zo'n populaire wandeling dat je hem minstens enkele maanden van te voren moet boeken. Ze laten maar een beperkt aantal mensen toe op de trail en je mag hem niet zelfstandig doen. Reserveren past niet echt in onze reisstijl dus zit de trekking er voor ons niet in. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven oude inca-paden die ook de moeite waard zijn om te lopen. Volgende week horen jullie hoe het was.

Inge: "Is het geen raar idee dat jullie nu aan het laatste deel van jullie reis zijn begonnen?"
Het is zeker een raar idee. Af en toe hebben we het gevoel alsof we al bijna thuis zijn. We weten wel dat het nog 2,5 maand is maar op een jaar voelt dit nog maar als een heel klein stukje. Maar we genieten er nog wel van hoor, met volle teugen.
8 Responses
  1. Geert, Mark en Annemie. Says:

    Jullie hebben weer een afwisselend weekje achter de rug. Het is fijn dat Peru julllie bevalt. Na alles wat jullie al gezien hebben lijkt het me niet vreemd dat je op een gegeven moment niet meer zo onder de indruk bent van alweer nieuwe ervaringen.
    Ik houd het kort want de heren zitten nog te eten. Groetjes en wees voorzichtig op grote hoogte.

    Doeidoei,
    Geert, Mark en Annemie.


  2. José Says:

    Lieve Erik en Loes,
    Peru lijkt ons zo te zien ook geweldig, die kleuren, ja, daar houd mama erg van.
    En wat weer een belevenissen, zijn jullie nooit moe van al die indrukken steeds maar weer?
    Wij hebben gisteravond heel gezellig met Annemie en Geert gekeuveld en natuurlijk héél véél prachtige vakantie foto's van jullie bekeken.
    Ook wij genieten als we jullie zo fris en vrolijk op de foto's zien, we zijn echt trots hoor!
    Geniet maar weer lekker van al dat mooie wat jullie deze week te wachten staat.
    Doei,
    Pap en Mam Veenje


  3. Sanne Says:

    Waahhh!! Ik wil ook naar Peru!!!! Ik heb er eerder ook naar gekeken, maar omdat Mexico stukken goedkoper was hebben we dat maar gekozen ;). Maar het lijkt me allemaal super interessant! Die Nasca lijnen, de zoutvlakte tussen Peru en Bolivia en de condor natuurlijk! Hoop dat dat er bij mij ook nog ooit in zit.
    Ben al benieuwd naar jullie volgende verhaal!!
    Veel plezier!!!

    xx


  4. Sanne nog een keer Says:

    Trouwens.. heb even de foto's bekeken en ze doen me wel een beetje aan Mexico denken :D. Kevertjes, pleintjes met kerkjes, pelikanen etc...

    Leuk!


  5. Lizet Says:

    Hallo Loes en Erik,
    We hebben tot nu toe slechts 1 keer gereageerd, maar we volgen jullie verhalen wel elke week weer met veel interesse. Nu zitten jullie in Peru en dat vind ik zelf enorm boeiend.
    Ooit, op de middelbare school bij geschiedenis, heb ik voor een werkstuk als onderwerp gekozen voor de Inca's.
    Als je dan leest hoe ze over grote afstanden communiceerden, een telsysteem hadden van knopen in touwtjes, bouwden met grote stenen zonder cement. Zo knap gedaan.
    En ook zo knap vind ik jullie boeiende reisverslagen.
    Ga zo door!
    Groetjes van Lizet en ook Thijs en Kristel


  6. Marleen W Says:

    Klinkt geweldig!!
    Hele mooie foto's trouwens. Ik word er weer eens jaloers van!
    Krijg ontzettend veel zin om zelf daarheen te gaan.
    Als ik tijd heb zal ik de Nasca-lijnen zeker opzoeken.

    Groetjes Marleen


  7. Anoniem Says:

    Klinkt prima in Peru! Wij vertrekken 10 juli naar Nepal maar misschien kunnen we nog omboeken:-) veel plezier komende tijd! Joep


  8. Anoniem Says:

    Erik en Loes, Oma heeft die mooie foto met die condor op mijn bureaublad gecopieerd Ik word zometeen door Arjan opgehaald nog voor zijn24st verjaardag Doei Na 16 uur dan kijk ik al uit naar week 41 Oma


Een reactie posten