Thailand ervaren

Reizen, je gaat met andere ogen naar je eigen wereld kijken door andere werelden te ervaren. Het is ervaren van dingen die raar, nieuw, schrikbarend, mooi, indrukwekkend maar vooral 'anders' zijn. Iedereen ervaart een land op zijn eigen manier. Iedereen heeft er zijn eigen gedachtes bij en zal een ander Thialand zien.

Hieronder een kleine greep uit wat wij zagen, proefde, hoorde, voelde, kortom: ervaarde.

Typisch gevoel in Thailand
Wennen
Na aankomst slaat de warmte in ons gezicht, de chaos op straat is overweldigend en het cultuurverschil is onwijs. Wennen aan onze nieuwe omgeving kost even tijd. We beseffen ons dat deze omgeving de komende maanden ons thuis zal zijn. Dit continent met spleetogen, rijst als ontbijt lunch en avondmaal, drukke wegen en onbegrijpelijke gewoontes gaat onze omgeving vormen voor een lange tijd. Van de ene kant voelt dat heerlijk avontuurlijk, van de andere kant komen die eerste dagen een beetje heimelijke gevoelens opzetten. Loesje heeft een beetje last van heimwee :-( Wat zou ze graag een krentenbol van het stoepje eten, de kerkklokken horen luiden, een een kopje koffie zetten met haar senseo. Gelukkig is dit slechts een eerste gevoel en gaan we daarna enthousiast het avontuur tegemoed.

Relaxed
Lees over het beeld van zee, strand en oerwoud op Ko Chang en je kan je voorstellen dat we ons daar heerlijk ontspannen voelde. Relaxed, ontspannen en verwend. Wat was dat weekje heerlijk en wat gaf het een voldaan gevoel.







Typische geuren in Thailand
Aankomst op vliegveld
We slaken een zucht van verlichting. De piloot wenst ons een prettig verblijf en de lampjes "gordel vast" gaan uit. "We zijn er!" Mensen beginnen hun spullen bij elkaar te pakken en staan in de rij in het gangpad om naar buiten te lopen. We doen het rustig aan en kijken een beetje slaperig om ons heen hoe iedereen zich snel naar de uitgang begeeft. Als het vliegtuig bijna leeg is pakken ook wij onze handbaggage en sjokken daarmee richting de slurf. De stuwardessen knikken ons toe en wensen ons een prettig verblijf. "jaja we zijn er!" Buiten het vliegtuig merken we het meteen: we zijn in Azie. Een warme benauwende lucht komt ons tegemoed. Een mengeling van uitlaatgassen, pesticiden en smog verandert de buitenlucht in een zoete walm. De lucht dringt diep door in onze longen en we beseffen dat dit continent ons avontuur gaat vormen. We herkennen de geur van de lucht van de vorige keer in Azie en op een
vreemde manier voelt dat vertrouwd. Thailand, here we come!

Gedroogde vis
"Het is een delicatesse" vertelt een thaise vrouw ons. Ze heeft het over de gedroogde vissen die aan het kleine karretje van de verkoper hangen. Overal langs de kust zie je ze; kleine karretjes geduwd of aan een brommer vastgemaakt waarop eten wordt bereid. De karretjes lijken op een klein aanrechtje. Ze bevatten een bak met gekoeld voedsel of verschillende poedertjes en kruiden om iets lekkers voor de klant te bereiden. Boven dit betreffende 'aanrechtje' is een ijzeren stang gesitueerd waar de vissen aangebonden zitten. Platte, huidskleurige vissen hangen in de zon te drogen, ze lijken bijna doorzichtig. Maar al zou je ze door de kleur nauwelijks opmerken, hun aanwezigheid is niet te missen. Een penetrante geur vergezeld deze
delicatesse en dringt van honderd meter afstand nog door in onze neuzen. Wij vinden de geur misselijkmakend. We kunnen ons niet voorstellen dat dit deze bungelende vissen, dure prodcuten zijn. Voor de Thai is het echter een feestmaal.


Typische geluiden in Thailand
Gezang van monniken bij tempels
Ieder plaatsje in Thailand lijkt te zijn voorzien van een of meer tempels. De rood met gouden daken steken fel af bij de vaak wat armoedige huizen in de rest van het dorp. Langs de weg zie je vaak een versierde poort die de weg naar een tempel toe markeert. In deze tempels wonen monniken die een deel van hun dag vullen met mediteren. Een vorm van meditatie is het zingen van een soort mantra's. Eentonig wordt er door een microfoon een heel verhaal gemompeld. Deze microfoon is verbonden met luidsprekers waardoor de mantra's van verre te horen zijn. De voor ons onbekende woorden klinken monotoon en hol uit de luidsprekers. Helaas geen oppeppend deuntje dat onze beentjes sneller doet werken, maar echt een geluid van Azie.

Melodietje van ijswagen
On the road fietsen we voorbij vele thai. Sommige op weg naar school of op weg naar hun werk, andere zijn aan het werk. Met hun kraampjes verkopen ze goederen aan de mensen langs de kant van de weg. Alle verkopers proberen ze op hun eigen manier de aandacht van hun klanten te trekken. Een grote speaker op hun karretje is geen uitzondering. Door de speaker promoten ze hun goederen in het thais. De ijscoman heeft een eigen manier om zijn komst aan te kondigen. Hij schreeuwt niet de dagelijkse aanbieding door de speaker maar zijn karretje wordt vergezeld door een vrolijke kindermuziek. Een melodietje dat klinkt als een goedkope ringtone klinkt
hol door de speaker. Het klinkt grappig, en is heel herkenbaar. Vrolijk gepiep betekent ijscoman :-)


Typische gezichten Thailand
Het beeld van zee, strand en oerwoud
Het koele water voelt fris aan ons lichaam, het geklots van de golven wiegt ons ligtjes heen en weer, de zon staat aan de hemel en we voelen ons heerlijk. Voor ons alleen maar blauw water tot aan de horizon. We draaien ons om en werpen een blik op het eiland. "Hoe geweldig is dit!!?" Het blauwe water klotst op het witte strand, er liggen wat mensen in de zon te kletsen. Andere hebben schaduw opgezocht onder een palmboom en lezen daar onbezorgd een boek. Bij een groepje palmbomen staan 3 bedden waarop 2 mensen liggen te genieten van een Thaise massage. Daarachter zie je de rieten bar waar enkele mensen met een coctail in hun hand aan het wachten zijn op hun lunch. Achter dit alles doemt het oerwoud op. Dik beboste groene heuvels rijken richting de hemel. "is dit niet fantastisch!!?" Groene heuvels, blauw water, het heeft iets puurs en ontspannends, heerlijk.

Pattaya
Rode lampen, barretjes met dansende meiden, barretjes met dames achter de bar en nog meer barretjes met rode lampen. In week 7 schreven we over ons bezoek aan Pattaya. Op het strand, in hotels en restaurants overal zie je koppeltjes bestaande uit een middelbare westerse man met een jonge thaise vrouw. In heel thailand kom je dit soort stelletjes tegen maar Pattaya is toch wel de thuishaven. De bars zitten vol met vrouwen, kies maar uit. De mannen zitten 's ochtends eenzaam aan het ontbijt om later hun geluk in deze stad te gaan beproeven. Naast bars zie je hier ook agencys die de helpen met papieren om te trouwen en een thaise vrouw mee naar huis te nemen. De sexindustrie is zo visueel aanwezig dat we het schokkend vinden, wat een nightlife.

Druk verkeer bangkok
We komen aan in Thaialnd en daar worden we dus als eerst geconfronteerd met de aziatische drukte. Auto's brommetjers, fietsers, wandelaars, grote karren, bussen, vrachtwagens, alles rijd kriskros door elkaar, chaos. In Thailand houdt iedereen zich nog wel redelijk aan verkeersregels dat het geheel iets overzichtelijker maakt.
Maar de drukte staat op ons netvlies gebrand.


Typische smaken in Thailand
Pad thai
Loes probeerde het na haar verblijf in Thailand 2 jaar geleden ook al in Nederland te bereiden: Pad Thai. Het recept stond in mei 2008 zelfs in de Boodschappen (tijdschrift van enkele supermarkten in Nederland). Maar met hoeveel liefde je het ook probeert te maken in Nederland, de pad thai smaakt niet zo goed als hier. De noodels met ei, groente en tauge zoet/zuur gekruid met knapperige gehakte pinda's zijn heerlijk. Of je ze nu op straat eet vanuit een plastic bakje, of in een luxe restaurant vanaf een mooi bord, het blijft lekker. Het is een veilige keuze omdat je ongeveer weet wat je kan verwachten en het heeft onze buikjes heel wat keren gevuld.

Broodje worst van de 7/11
Voldoende energie binnenkrijgen is belangrijk als je wilt presteren op de fiets. In Europa was het makkelijk om in een supermarkt producten in te slaan die voldoende energie leverde voor lange etappe's. In Azie is dit een ander verhaal. Gelukkig heeft Thailand ook supermarkten. In bijna alle plaatsen van noemenswaardige grote vindt je een 7/11. En bij grotere steden heb je zelfs grote winkelcentra; de Carrefour en de Tesco-Lotus. In deze mega supermarkten verkopen ze (bijna) alles. We slaan hier grote potten pindakaas en nutella in en kopen mueslirepen. In de 7/11 hebben ze verse producten. Dagelijks kopen we hier 2 bruine broden, koffie en gesneden vlees. Ja, onze boterhammetjes worden gewoon belegd met boterhammenworst.